Provinces

Gauteng

Gauteng is weliswaar de kleinste provincie van Zuid-Afrika, maar in betekenis waarschijnlijk de grootste. Althans, in commerciële en administratieve zin dan: Gauteng is namelijk het zakelijke en politieke hart van het land, en zelfs van heel zuidelijk Afrika.

De naam Gauteng is een Sotho-naam en betekent letterlijk 'plaats van het goud'. Een simpele verwijzing naar de geschiedenis, toen in 1886 in deze provincie een enorme goudader ontdekt werd. Goud vormde al snel de basis van de nationale economie van Zuid-Afrika. Het geluk kon niet op, zeker toen tijdens het delven men in de grond op nóg meer rijkdommen stuitte, waaronder diamant en steenkool. Maar Gauteng is meer dan alleen maar een bundeling van steden, politiek en handel. Zo zijn de Sterkfontein Caves tot Werelderfgoed verklaard toen hier botten van maar liefst 3,5 miljoen jaar oud werden gevonden. Deze fameuze plek wordt daarom ook wel de Cradle of Humankind genoemd.

Ook liefhebbers van safari zitten goed in dit deel van Zuid-Afrika: in de buurt van Johannesburg kun je wildlife spotten in de parken als Krugersdorp Game Reserve, Suikerbosrand Nature Reserve en vooral in het Rhino & Lion Nature Reserve. Je kunt in Gauteng ook heel goed wandelingen en hikes door de natuur maken. Daarnaast is vooral het gebied rond de Vaal River zeer populair onder watersporters.

Contact Us

Johannesburg

Veel internationale bezoekers vliegen op de grootste stad van Gauteng en het land, Johannesburg. In deze metropool maak je kennis met een levendige mix van westerse knowhow en Afrikaanse tradities, en helaas veel townships en criminaliteit. Maar er is hoop want in één van de meest geweldadige plekken, Soweto, begint de economie enigszins te groeien en krijgen de inwoners steeds meer kansen.

Johannesburg is een stad met vele gezichten waar je getuige bent van veel hoogte- en dieptepunten van de Zuid-Afrikaanse geschiedenis. Deze kolossale metropool heeft dure kantoren, chique restaurants, winkels, universiteiten en 'glamorous' uitgaansgelegenheden gelegen in het blanke zakencentrum en in de rijke wijken als Sandton en Melville. Maar in en rond Johannesburg bevinden zich ook de meest armoedige sloppenwijken van het land, met hoge misdaadcijfers waar je als toerist nooit zonder begeleiding heen kunt.

Pretoria (Tshwane)

De andere belangrijke stad van Gauteng is City of Tshwane (Pretoria). Dit is de politieke hoofdstad van Zuid-Afrika en wordt ook wel de 'Hoofdstad van de Apartheid' genoemd. Pretoria kent een bewogen geschiedenis waarin de Boeren een belangrijke rol hebben gespeeld. Hiervandaan werd het keiharde overheidsbeleid bepaald en is er een wettelijk raciaal classificatiesysteem ingesteld waarin stond waar bepaalde huidskleuren mochten wonen en werken. Lange tijd domineerden de blanken het land, maar in 1994 legde Mandela hier zijn eed als president af. Sinds die tijd hebben de zwarten meer invloed.

Tshwane, is nog altijd de politieke hoofdstad van Zuid-Afrika en een van de belangrijkste academische centra van het land. Het is een rustige, stijlvolle stad met maar weinig hoogbouw en veel parken, meren, historische gebouwen en lommerrijke wijken. Elke lente staan de ongeveer 70.000 jacaranda's in volle bloei en is de stad gehuld in een lilakleur. De stad heeft haar rijkdom onder andere te danken aan de nabijgelegen Diamantmijnen.

De oorspronkelijke naam, te danken aan twee Boerenpioniers Andries en Wessel Pretorius, is onlangs veranderd in de Sotho-naam Tshwane. De stad toont hiermee aan een nieuwe weg ingeslagen te zijn.

Een positievere reputatie kreeg het al toen in 1994 Nelson Mandela zijn eed als president aflegde. In Tshwane staan veel monumenten en gebouwen die doen herinneren aan de complexe geschiedenis van de stad en het land, zoals het Voortrekkers Monument en de imposante Union Buildings.