Provinces

Limpopo

De meest noordelijke provincie van Zuid-Afrika is Limpopo, dat grenst aan buurlanden Botswana, Zimbabwe en Mozambique. De provincie dankt zijn naam aan de rivier de Limpopo, die in het noorden grenst aan Zimbabwe, in het westen Botswana raakt en in het oosten tot Mozambique stroomt.

Limpopo staat onder meer bekend door de 'Big 6 Birds' –zes bijzondere vogelsoorten die je hier tegen kunt komen: de Fish Eagle (visarend), Black Eagle (zwarte arend), Martial Eagle (vechtarend), Crowned Eagle (kroonarend), de Bateleur en de Giant Eagle Owl (Verreaux Oehoe). Daarnaast heeft Limpopo ook z'n eigen 'Big 5' in bijzondere bomen: de Baobab Tree, Marula Tree, Fever Tree, Nyala Tree en de Mopane Tree. Ook zijn de 'reguliere' Big Five goed te spotten in één van de vele wildparken in Limpopo, waaronder in Kruger National Park, Marakele National Park en Mapungubwe National Park. Daarnaast zijn er in het gebied meer dan vijftig provinciale reservaten, net als verschillende privéreservaten en gameparks.

Het klimaat in Limpopo is subtropisch, wat betekent dat in dit deel van Zuid-Afrika de zon het hele jaar schijnt. In de zomer kan de temperatuur er oplopen tot meer dan 30ºC. Net zoals in de Noordwest provincie worden deze hoge temperaturen wel regelmatig overdag afgewisseld met regenbuien. 's Winters is het in de ochtend in Limpopo vaak redelijk koud te noemen, maar klaart het in de loop van de dag op tot een aangename en warme temperatuur, totdat later de koele, zelfs koude avond aanbreekt. Let op: in het laagveld (Phalaborwa en omgeving) kan de temperatuur in de zomer oplopen tot 45ºC.

Contact Us

Kruger National Park

Een groot deel van het Krugerpark ligt in het noordoosten van de provincie Limpopo. Net als in Mpumalanga zijn er diverse private natuurreservaten langs het park te vinden met een grote verscheidenheid aan flora & fauna en uitstekende lodges. Het is de bedoeling om het Kruger Park te integreren in het grensoverschrijdend Limpopo Transfrontier Park .

Met dit initiatief willen Zuid-Afrika, Mozambique en Zimbabwe het Limpopo National Park (Mozambique), het Kruger National Park (Zuid-Afrika) en enkele natuurgebieden in Zimbabwe samensmelten tot een grensoverschrijdend beschermd natuurgebied van circa 35,000 km2. Dit ambitieuze project moet uitgroeien tot een bestemming van wereldklasse voor ecotoerisme. Daarbij zullen de belangen van de private sector, de lokale gemeenschap en de natuur op elkaar afgestemd worden.

In 2006 werd de grens geopend tussen Giriyondo Acces Facility en Kruger National Park maar er is nog een lange weg te gaan. Het Limpopo Transfrontier Park maakt deel uit van de Peace Parks . Dit netwerk van 'vredesparken' tracht grensoverschrijdende natuurgebieden toegankelijker te maken zodat zowel de natuur als de bezoeker en de lokale bevolking er voordeel uit halen.

Mapungubwe National Park

Mapungubwe(hill of the jackals) is een park waar je prachtige natuur vindt, heel veel wildlife ziet en waar je een belangrijk archeologisch gebied kunt bezoeken. Het park is heel afwisselend, eerst is het vlak met zandstenen formaties, dan weer bosachtig en vervolgens weer bergachtig. Sinds 1995 is het onderdeel van SAN parks en sinds juli 2003 is het uitgeroepen tot World Heritage Site.

Er zijn 24 soorten Acacia bomen en diverse Mopane bomen waardoor het nogal dichtbegroeid is met canopy (hoge boomtoppen). Alle bekende dieren zijn hier te vinden: olifant, giraffe, zebra, zwarte neushoorn, witte neushoorn (zeldzaam), kudu, wrattenzwijn, eland, blue wildebeest, impala, red hartebeest, klipspringer, steenbok, gemsbok, duiker, waterbok, bosbok, leeuw (zeldzaam), luipaard, brown en spotted hyena (zeldzaam), bosvarken, aardvark, cheetah (zeldzaam) en wild dog (zeldzaam).

Een paar van de wel 400 soorten vogels zijn o.a. Tropical Boubou (Ethiopische Fiskaal), Pel's Fishing Owl (Pel visuil), de Kori Bustard (kori trap) en veel Black Eagles. Ook zijn er diverse reptielen. Het is misschien goed om te weten dat nog regelmatig de Black mamba en de Python worden gezien! Bij de waterpoelen heb je grote kans de krokodillen en nijlpaarden te zien.