Provinces

Mpumalanga

Mpumalanga ligt aan de oostkant van Zuid-Afrika en is naar onze bescheiden mening de droom van iedere natuurminnende reiziger. Letterlijk betekent Mpumalanga 'plek waar de zon opkomt' – een simpele verwijzing naar de oostelijke ligging van de provincie. Dit prachtige gebied herbergt zo ongelooflijk veel moois aan flora en fauna, waardoor het zonder twijfel één van de mooiste landschappen ter wereld is.

Verreweg de meest bekende plek van Mpumalanga is het wereldberoemde Kruger National Park. Vrijwel elke vakantie in Zuid-Afrika kent ook een midweek of week op safari in dit enorme wildpark, waar de Big Five volop te spotten valt. Naast deze onvergetelijke safari-ervaring heeft Mpumalanga als provincie echter nog veel meer te bieden: de Panoramaroute kent naast prachtige vergezichten en wandelgebieden ook onvergetelijke plekken zoals God's Window, Blyde River Canyon en Bourke's Lock Potholes. Ook zijn er in Mpumalanga diverse mooie watervallen die meer dan de moeite waard zijn, waaronder de Mac Mac falls, Berlin Falls en Lisboa Falls.

Contact Us

Kruger National Park

Het bekendste en belangrijkste Nationale Park van Zuid-Afrika is natuurlijk het Kruger National Park. Dit natuurreservaat ligt in het noordoostelijk deel van de het land en ligt gedeeltelijk in de provincie Mpumalanga en gedeeltelijk in de provincie Limpopo en omvat een grotendeels nog ongerept natuurgebied van 60 bij 350 km. In het Krugerpark liggen zo'n 20 kampen (omheinde terreinen) waarin de Park lodges en accommodatie liggen.

Daarnaast zijn er een aantal privé parken (met daarin lodges), deels in het Krugerpark zoals Sabi Sands, deels aan de randen daarvan (zoals Timbavati, Klaserie of Manyeleti), waarbij de hekken ertussen zijn weggehaald, zodat het groot wild vrij kan rondtrekken. De kwaliteit van accommodatie, wildgebied en rangers bepaalt de prijs. Het is mogelijk om in een hutje in een groot kamp te overnachten, maar het is ook mogelijk om in een exclusieve lodge in één van de omringende privé parken te verblijven, inclusief maaltijden en 'bush walks en game drives' met ervaren gidsen.

Kruger National Park is een van de oudste wildreservaten van Afrika. Sabie Sands, zoals het Krugerpark oorspronkelijk heette, werd in 1898 opgericht door de toenmalige president Paul Kruger. Het herbergt 147 soorten zoogdieren, 507 soorten vogels, 114 soorten reptielen, 49 soorten vissen en 336 soorten bomen.

Panoramic Route

Centraal in deze route ligt de Blyde River Canyon, de derde langste canyon ter wereld. Vanaf de top van Mount Anderson kijk je 1.000 meter naar beneden over Zuid-Afrika's meest uitgestrekte, door de mens aangelegde bos. Vlakbij zijn drie spectaculaire watervallen, Horse Shoe, Lone Creek, en Bridal Veil te vinden.

Aan de zuidkant van de route ligt Pilgrim's Rest, een oude goudmijn stad bevroren in de tijd. Het is nu een nationaal museum. Graskop, gelegen in de fantastische Drakensbergen boven Kowyn's Pass, is de poort naar de Blyde River Canyon met onder andere plaatsen als de Pinnacle, God's Window, Lisbon en Berlin Watervallen, Bourke's Luck Potholes en de Drie Rondavels. Daal af via de Abel Erasmus Pas naar Blydepoort om van een sloepcruise te genieten bij de dam.