Het Laatste Nieuws

Op deze pagina vind je een overzicht van het laatste nieuws over Madiba Travel, de reizen die we bieden en de ontwikkelingen in Zuid-Afrika. Voel je vrij om ons te contacten als je een tip hebt via .

Exclusieve golfreizen in Zuid-Afrika

Naast een vakantie vol golfplezier, pak je ook meteen die andere twee G’s mee: gastronomie en game

Er was een tijd dat golfliefhebbers voor een golfreis automatisch uitweken naar landen als Portugal, Spanje en Frankrijk. Die tijd is voorbij: de laatste jaren is Zuid-Afrika als bestemming voor een golfvakantie enorm populair geworden. En terecht: enkele van ‘s werelds mooiste golfbanen liggen in Zuid-Afrika.

En dat niet alleen; Zuid-Afrika kent ook nog eens een golfseizoen dat maar liefst acht (!) maanden duurt – van oktober tot en met april zijn de omstandigheden in Zuid-Afrika perfect om te golfen. Een mooie gelegenheid om je voor te bereiden op het Nederlandse golfseizoen, of om het seizoen flink te verlengen.

En dat op banen die qua ligging, layout en service vele malen beter zijn dan banen zoals we die in Nederland of de rest van Europa kennen. Denk aan golfbanen als die op Arabella (prachtig gelegen aan de oceaan), de De Zalze golfbaan met uitzicht op de prachtige Kaapse Wijnlanden of de 18 holes van Leopards Creek in Mpumalanga, liggend aan het Kruger Park.

Lees alles over reizen in Zuid-Afrika: wat en hoe?

De drie G’s: golf, gastronomie en game
Daarnaast komen veel golfliefhebbers niet alleen naar Zuid-Afrika voor de prachtige banen, maar ook omdat ze in dit land optimaal kunnen genieten van die twee andere belangrijke g’s: gastronomie en game. Zuid-Afrika is thuis van enkele van de beste restaurants ter wereld (met een geweldige prijs-kwaliteitsverhouding!) en natuurlijk aan een veelvoud aan wilde dieren (game). En juist dat is ook wat een golfvakantie in Zuid-Afrika zo uniek maakt: de kans om het beste van deze drie werelden volop te combineren.

Laat dat maar aan Paul Langeveld van Madiba Travel over. Hij stelt al jaren op maat gemaakte golfreizen samen, met een focus op kleinschalige, bijzondere 4-5 sterren accommodatie, de meest geweldige restaurants en een bijzondere safari-ervaring. Standaard pakketten waar andere touroperators nog wel eens mee willen aan komen zetten, is zijn schrikbeeld. Paul: ‘Dat is alles wat een fantastische reis níet moet zijn! Mijn doel is pas bereikt als mensen me na een op maat gemaakte reis van twee of drie weken laten weten dat ze gegolfd hebben op de allermooiste golfbanen, maar ook zo ontzettend fantastisch hebben gegeten en gedronken en o ja, ze hebben ook nog The Big Five gezien!’

Highlights: in de voetsporen van legendes Ernie Els en Gary Player
Veel golfliefhebbers willen tijdens hun reis sowieso een bezoek brengen aan het Wine Estate van Ernie Els in Stellenbosch, of een balletje slaan op de baan van Gary Player in Sun City. Maar natuurlijk staan ook Fancourt en Pinnacle Point bij George heel hoog op de verlanglijst, evenals banen als Pezula en Simona in Knysna. Juist daarom leent een golfreis zich geweldig voor een trip langs de Tuinroute, waar George en Knysna beiden aan liggen.

Maar ook een aansprekende baan als The Legend (Waterberg) hoort in het rijtje thuis, evenals het eerder genoemde Leopards Creek en Hans Merensky vlakbij het Kruger Park. En juist dat is het mooie: alles kan in een op maat gemaakte reis. En natuurlijk mogen dan lunches of diners bij toprestaurants zoals The Test Kitchen (Kaapstad), Waterkloof (Somerset West) en Rust en Vrede (Stellenbosch) niet ontbreken.

Kortom, golfliefhebbers weten waar ze moeten zijn: Zuid-Afrika! Het heerlijke eten, drinken, dieren en geweldige landschappen krijg je erbij.

Meer informatie? Neem contact op met Paul Langeveld van Madiba Travel via .

Kaapstad in een watercrisis

Toeristen: let op! Houd rekening met gebruik van water als je naar de Moederstad komt

Weinig regen, extreem lage waterniveaus in de dam en droge zomers hebben ervoor gezorgd dat Kaapstad kampt met een ernstig tekort aan water. En niet zomaar een tekort: er is vandaag de dag nog maar 30 procent van de normale hoeveelheid water beschikbaar.

Kortom: een groot probleem waar heel serieus mee omgegaan moet worden. Dat betekent dat er al enkele maanden restricties van kracht zijn rondom het gebruik van water. Inwoners dienen zorgvuldig en vooral zuinig om te gaan met het water – onder meer door restricties op het wassen van auto’s, sproeien van tuinen en verschonen van zwembaden. Ook wordt met klem aangeraden de wasmachine niet te vaak aan te zetten, korter en/of minder te douchen, de kraan niet te laten draaien, etc.

Ook voor toeristen geldt: draag je steentje bij!
Dat geldt uiteraard niet alleen voor inwoners van deze stad, maar voor iedereen die er op dit moment leeft. Dus ja, ook toeristen die hier voor een paar weken vakantie komen vieren moeten zich bewust zijn van deze nijpende situatie.

Vandaar deze oproep aan deze vakantiegangers: draag je steentje bij. Houd er rekening mee als je een douche neemt na een stranddag, of wanneer je je kleren gaat wassen. En al het andere wat een mens doet waar water bij komt kijken. We moeten allemaal heel spaarzaam met water omgaan om de situatie niet te doen verslechteren.

Overigens is dit niet alleen een probleem van deze zomer – vorige zomer was er ook al sprake van waterschaarste, hoewel toen niet zo ernstig als nu. De hoop is nu allereerst op een flink aantal buien in de winter, zodat er hopelijk volgend jaar een ‘verbetering’ is. Wat onverlet laat dat er voor de langere termijn zeker naar meer duurzame oplossingen gekeken moet worden.

Maatregelen voor de inwoners
Inwoners van Kaapstad worden geacht te allen tijden letten op hun watergebruik. Tuinen, sportvelden en parken mogen alleen op dinsdag en zaterdag voor 9.00u of na 18.00u voor maximaal één uur gesproeid worden. Hierbij mogen geen sprinklersystemen worden gebruikt. Auto’s en boten mogen alleen gewassen worden met niet-drinkbaar water of bij een wasserette.

Meer informatie? Lees hier meer informatie over de waterrestricties in Kaapstad

Wereldstekker of reisstekker nodig?

Is het nodig om een wereldstekker mee te nemen of laat ik die beter thuis?
Een stopcontact in Zuid-Afrika verschilt met een stopcontact in Nederland. Een stekker in Zuid-Afrika heeft namelijk drie pinnen in plaats van de Nederlandse twee. Daarnaast passen de Nederlandse reisstekkers niet altijd in het Zuid-Afrikaanse stopcontact. Het is daarom verstandig om een adapter in Zuid-Afrika zelf te kopen, zodat je zeker weet dat het past en je dus stroom hebt.

Voor de meeste elektronische apparaten heb je een drie-pins-adapter nodig die je overal in Zuid-Afrika kan kopen. In supermarkten en op het vliegveld zijn ze voor een paar rand te verkrijgen en vaak zelfs ook in je hotel. Het voltage in Zuid-Afrika is hetzelfde als in Nederland (220/230 Volt, 50 Hz) dus je hoeft niet bang te zijn dat je tijdens het opladen van je iPhone het gehele elektriciteitsnetwerk opblaast (Kaapstad Magazine, 2017).

12 x beste restaurants van Kaapstad

Welke toprestaurants mag je niet overslaan tijdens je vakantie in Zuid Afrika?

Restaurants in Zuid-Afrika staan bekend om meerdere dingen. Met stip op 1: de heerlijke keuken. Gevolgd door: zeer schappelijke prijzen. Zeker voor toeristen is eten in de beste restaurants van Kaapstad prijstechnisch een zeer aantrekkelijke optie. Lees: een schijntje van wat je in Nederland betaalt voor een avondje haute cuisine. NB: de volgorde van dit overzicht is niet hierarchisch!

Op zoek naar de beste restaurants in Franschhoek en Stellenbosch?
Bekijk vooral ons overzicht van de beste restaurants in de Kaapse Wijnlanden.

1. The Test Kitchen, Woodstock
Als je in je tweede bestaansjaar (2012) al wordt uitgeroepen tot beste restaurant van Zuid-Afrika, ‘Chef of the year’ en nieuw binnenkomt als 61ste op de lijst van de beste restaurants ter wereld, dan weet je dat je goed bezig bent. En al helemaal als je de jaren erna steevast die titel als beste restaurant vasthoudt en het prijzen blijft regenen (#44 beste restaurant ter wereld, Elite Traveler 2015). The Test Kitchen – te vinden op het terrein van de Old Biscuit Mill in Woodstock- is bescheiden (qua grootte), intiem en heeft een keuken die zich het best laat omschrijven met woorden als experimenteel, lokale ingrediënten en fusion. Maar, zoals de naam al doet vermoeden, je kan er eigenlijk nooit echt een peil op trekken, omdat de creatieve vrijheid van briljante chef-kok Luke Dale-Roberts de boventoon voert. Voorheen moest je maanden (minimaal 5 of zo) van te voren boeken om een plek te kunnen bemachtigen, maar tegenwoordig hebben ze een boekingssysteem waarbij je maar tot een maand vooruit kan boeken. Handen aan de knop, elke dag checken, dat idee dus. 
The Test Kitchen, 375 Albert Road, Woodstock
+27 (0)21 447 2337

beste restaurants kaapstad
Luke Dale-Roberts (r) chef-kok van The Test Kitchen aka het beste restaurant van Zuid-Afrika. En tevens die van The Pot Luck Club (#3). Links op de foto: hoofdkok Ivor Jones.

2. Chefs Warehouse, CBD
Een keukenwinkel en resto-bistro ineen, dat is Chef’s Warehouse and Canteen op Bree Street. En véél meer, met dank aan chef Liam Tomlin die hier elke avond een waanzinnig lekker menu uit de koksmuts tovert. Geen menukaart of overdosis aan keuze: je kiest hier voor het tapasmenu voor twee, that’s it. Wie denkt dat tapas altijd Spaans hoeft is, dat is dus niet zo. Althans, niet hier. Hier zijn het drie rondes, vaak van vlees, vis en gevogelte ‘gegroepeerd’, prachtig opgediend en nóg prachtiger van smaak. Wie denkt dat er wel erg veel lovende woorden in deze paragraaf zitten – dat klopt, maar dat is omdat Chefs Warehouse dan ook echt een culinair juweeltje is. Wars van pretenties, leuke bediening, reserveren doen we niet aan (op tijd komen en je naam op de wachtlijst zetten); knus zitten aan de hoge tafels op het terras of aan de lage tafels in het knusse restaurant binnen. Als we dan toch een teleurstelling moeten noemen, is dat het toetje niet bij het menu (R520 voor twee) inbegrepen zit – en je dat dus apart (bij)bestelt. Op zaterdagavond en zondag gesloten.
92 Bree Street, CBD
+27 (0)21 422 0128

restaurants bree street kaapstad
Op tijd komen betekent voor een tafeltje bij Chefs Warehouse rond een uur of vijf. Bestel een glas wijn en claim je plek. De keuken sluit om 20.00u. 

3. The Pot Luck Club, Woodstock
Terug naar Woodstock. Begin 2012 opende Luke naast The Test Kitchen (#1) een nieuw restaurant en gaf het de naam The Pot Luck Club & Gallery. En ja hoor, het succes werd geëvenaard. The Pot Luck Club is met haar tapas-style-menu iets ‘trendier’ en toegankelijker dan The Test Kitchen. De kaart wisselt trouwens bij tijd en wijlen, of zoals chef-kok Wesley Randles zegt: ‘a constant evolution, but keeping the classics’. Het idee van ‘Pot Luck dinners’ stamt uit het Amerika van de jaren ’50, waar gasten voor een dinner party allemaal een variatie aan (kleine) gerechten meebrachten, met name om te laten zien hoe goed ze konden koken. En dat is precies wat Luke, Wesley en zijn uitermate begaafde chefs in dit toprestaurant in Kaapstad doen. Tip: de zondagse brunch met bottomless champagne en live jazz. Ook hier: met het nieuwe systeem kan je maar tot een maand vooruit boeken, dus go for it!
375 Albert Road, Woodstock,
+27 (0)21 447 0804

pot luck club kaapstad
Iets toegankelijker en trendier dan The Test Kitchen, minstens zo lekker is het tapas-style-menu van The Pot Luck Club (foto: Cape Town City Guide) 

4. La Colombe at Silvermist Organic Vineyards, Constantia
De eigenaar van dit toprestaurant in Constantia zal met gemengde gevoelens naar deze lijst kijken. Immers, tot 2010 was het niemand minder dan Luke Dale-Roberts die de scepter zwaaide in de keuken van La Colombe. Wat niet wil zeggen dat het niet nog steeds een van de mooiste en lekkerste restaurants van Kaapstad en omgeving is. De keuken: Frans – zowel klassiek als modern, met een moderne, frisse twist en duidelijke Aziatische invloeden. In 2014 verhuisde La Colombe van het estate van Constantia Uitsig naar het Silvermist Wine Estate, waar chef-kok Scot Kirton in de keuken de dienst uitmaakt. En dat meer dan zeer verdienstelijk doet.
Silvermist Wine Estate, Constantia Nek
+27 (0)21 795 0125

beste restaurants kaapstad
Fine dining waarbij uiteraard ook aan presentatie gedacht wordt: dat is La Colombe ten voeten uit – mede met dank aan chef-kok Scot Kirton

5. The Greenhouse, Constantia

We blijven even in Constantia: solide in de toplaag van de beste restaurants van Zuid-Afrika vind je elk jaar weer The Greenhouse Restaurant terug. Intiem en stijlvol, met ‘slechts’ plaats voor 45 man. Je kunt kiezen: 4, 6 of 7 gangen of à la carte. Uiteraard mag een wijnproeverij niet ontbreken, waarbij volop geëxperimenteerd wordt met goedkope, dure en experimentele wijn. De sommelier kiest soms wijnen ‘waar ze in Frankrijk op zouden spugen,’ vertelt hij regelmatig. ‘Maar wij durven het aan’. 
93 Brommersvlei Rd, Constantia
+27 (0)21 794 2137

restaurants constantia kaapstad
Wellicht een van de meest ‘statische’, meest chique restaurants uit het rijtje: The Greenhouse in Constantia

6. Carne on Kloof, Gardens  & CarneSA, CBD
Vegetariërs, sla vooral deze alinea over, want bij Carne is het vlees, vlees en nog eens vlees dat de klok slaat. Geesteskind van Italiaanse kok Georgio Nava die eerder eigenaar was – en is – van 95 Keerom en Caffé Milano – mag Carne toch wel zijn paradepaardje genoemd worden. Daar heeft de kwaliteit van Giorgio’s vlees – afkomstig van zijn eigen vee op de boerderij in de Karoo – alles mee te maaken, of het nou lam, varken of koe is. Free-range, uiteraard. En wat ons betreft mag de tiramisu ook aan het lijstje USPs toegevoegd worden. Je kunt trouwens ook kiezen voor de eerste Carne –gevestigd in downtown Keerom Street. Beiden op zondag gesloten.
153 (Upper) Kloof Street, Gardens
+27 (0)21 426 5566
70 Keerom Street
+27 (0)21 424 3460

goede restaurants kaapstad
Op de foto: de vestiging van Carne op Keerom Street

7. Kitima, Hout Bay
‘Every visit to Cape Town we make a point of dinning here and over the years have never been disappointed’. Om een willekeurige recensie op TripAdvisor te quoten. Hier is er nog één:‘Attentive service was just right and the food as excellent as ever’. De keuken van Kitima, geopend in 2007, is Aziatisch; op zich best bijzonder in dit lijstje toprestaurants. En geen Zuid-Afrikaanse kok die een snelcursus Aziatisch koken gevolgd heeft – integendeel. Chef-kok Kuan Lai weet waar hij over praat. En kookt. Blijkens ook het feit dat Eat Out Kitima meerdere malen tot beste Aziatische restaurant van Zuid-Afrika kroonde. En dan hebben we het nog niet gehad over het prachtige authentieke Victoriaanse huis (Kronendal genaamd) waarin Kitima gehuisvest is. Eten doe je in één van de ‘huiskamers’ of in de prachtige terrastuin. Vooraf een cocktail aan de bar. Bijzonder populair zijn Kitima’s Sunday Brunches: een uitgebreide selectie van sushi, dimsum en curries (en heel veel toetjes) volgens het heerlijke all you can eat principe voor R250 per persoon. Let wel: reserveren voor de brunch doe je minimaal een maand van te voren.
140 Main Road, Hout Bay
+27 (0)21 790 8004

kitima restaurant hout bay
Niet alleen de buitenkant van Kitima in Hout Bay is bijzonder fraai te noemen, wacht maar tot je binnen bent… (foto: Kitima Restaurant)

8. The Foodbarn, Noordhoek
Foodbarn betekent letterlijk ‘vreetschuur’. Nou, dat klinkt aantrekkelijk. Wacht maar tot je het eten gezien hebt dat hier opgediend wordt: het toonbeeld van prachtig opgediende borden met decadent fine dining style eten, zoals chef Franck Dangereux het zelf omschrijft. Met als enige concurrent het eerder genoemde Kitima in Hout Bay, is dit bij uitstek het beste restaurant van het zuidelijk deel van het Kaapse Schiereiland. Voor de toetjes doen mensen een moord. Er is een tasting menu, maar je kunt ook à la carte eten. Voor vegetariërs is er genoeg keuze, dat scheelt. Reserveren is een must, dat moge duidelijk zijn. Op maandag en dinsdag gesloten.
Noordhoek Farm Village
Corner Village Lane and Noordhoek (onderaan Chapman’s Peak)
+27 (0)21 789 1390

beste restaurants cape town
Laat je niet misleiden door de naam: bij The Foodbarn is het fine dining to the max

9. Aubergine Restaurant, Gardens
Grappig genoeg valt het bij zo’n overzicht op dat veel van de beste restaurants van Kaapstad niet te vinden zijn in het centrum van de stad, maar er buiten (Woodstock, Constantia) of in de Wijnlanden (Stellenbosch, Franschhoek en Paarl). Restaurant Aubergine is (net als Fork, #14) een uitzondering, gelegen in een ietwat verborgen deel van de wijk Gardens. Hier brengt Duitse chef-kok en eigenaar Harald Bresselschmidt sinds 1996 een eerbetoon aan Zuid-Afrikaanse ingrediënten en de keuken. Aubergine is gehuisvest in een prachtig Victoriaans pand dat naar schatting gebouwd is rond 1830. De sfeer en de status van het restaurant is stijlvol en een tikkeltje chique te noemen, hier kom je liever niet op gympen en in spijkerbroek binnen. Het terras is tamelijk bescheiden, dus als je op een mooie zomerse middag of avond buiten wil zitten, is bijtijds reserveren een must. 
39 Barnett Street, Gardens
+27 (0)21 465 4909

beste restaurants kaapstad
Aubergine in Gardens is een van de minder bekende namen in het lijstje Kaapse toprestaurants. Zonde, wat het is een culinair hoogstandje van jewelste

10. La Mouette Restaurant, Sea Point
Gelegen in een fraai Victoriaans pand aan Regent Road in Sea Point vind je La Mouette, zo’n typisch pareltje waarvan je het bestaan niet zou weten als iemand (wij) het je niet verteld had. La Mouette betekent trouwens zeemeeuwen in het Frans, naar de zeemeeuwen die zo kenmerkend zijn voor dit deel van Kaapstad. Het pand heeft vijf kamers die allemaal een eigen openhaard hebben, en absoluut een eigen, intieme sfeer hebben. Vooral in de winter is het hier een feest: dan heeft La Mouette namelijk een tasting menu van meerdere gangen: zeer goed geprijsd en fantastisch culinair. In de zomer wil je hier maar wat graag in de terrastuin zitten. Lang verhaal kort: niet een van de bekendste toprestaurants van Kaapstad, maar zeker eentje die op dit lijstje hoort te staan.
78 Regent Road, Sea Point
+27 (0)21 433 0856

la mouette restaurant cape town
Vooral de terrastuin van La Mouette is geliefd, maar ook binnen zitten in dit Victoriaanse pand is bijzonder sfeervol

11. Bistrot Bizerca, CBD
Alleen al om de courtyard van Bizerca verdient dit bistro-restaurant een notering in dit lijstje, dat is namelijk één van de mooiste, intiemste en fijne terrassen van Kaapstad. Het eten sluit er mooi op aan – elke dag staan er andere dingen op het krijtbord, variërend van Aziatische fusion tot typisch Zuid-Afrikaanse varkensbuik (pork belly). Hun absolute signature dish is de Noorse zalm met geitenkaas in een dressing van soya-gember. Voor deze tip kun je ons later bedanken.
Heritage Square, 98 Shortmarket Street, Cape Town
+27 (0)21 423 8888

beste restaurants cape town
Wat ons betreft het meest sfeervolle terras van Kaapstad: Bistrot Bizerca (foto: archief Bizerca)

12. Fork Restaurant, Long Street (CBD)
Op een bepaalde manier is Fork wellicht een beetje de vreemde eend in dit lijstje; het restaurant is namelijk klein, bevindt zich op niet overmatig culinair Long Street en op papier noemt het zichzelf een tapasrestaurant. Dat klinkt tamelijk gewoontjes, maar dat is het niet. Fork is tapas-fusion-with-a-South-African twist. Een mini-filet van kudu op een bedje van aardappelgratin en knoflook; varkensbuik (pork belly, heel populair hier) met een knapperig laagje peterselie en mosterdsaus of liever een stukje struisvogelfilet met zoete aardappel en rode paprika-rosemarijndressing? Het is lastig kiezen. Gelukkig is het idee bij tapas om zoveel mogelijk kleine gerechten te delen; daarom zijn alle gerechten tussen R30 en R65 per stuk. En dus kun je bij Fork fantastisch eten, zonder dat het uit de klauwen loopt. Wij zeggen: doen.
84 Long Street, CBD
+27 (0)21 424 6334

fork restaurant kaapstad
Fork is het beste van tapas, Zuid-Afrika en fusion op een bord(je). Sowieso het beste restaurant van Long Street (foto: Facebookpagina Fork Restaurant)

Naast een overzicht van de beste restaurants van Kaapstad, hebben we ook overzichten van de goedkoopste restaurants in Kaapstad en de beste sushirestaurants van Kaapstad.

Kaapstad uitgeroepen tot 2de beste reisbestemming voor 2017

Voor wie nog niet weet waar ‘ie heen wil volgend jaar… nu weet je het wel. 

We vinden onszelf een vrij aardige reisgids (online, dan), maar we erkennen graag onze meerdere in de autoriteit van een reisgids als Lonely Planet. En al helemaal nu deze gerenommeerde uitgever z’n lijst met daarop de ‘beste reisbestemmingen voor 2017’ bekend gemaakt heeft, en Kaapstad de waanzinnige tweede plek toekende!

vakantie kaapstad

De enige stad die de Moederstad boven zich moest dulden is Bordeaux, en daar kunnen wij op zich best mee leven.

Volgens het eindoordeel van de Lonely Planet is Kaapstad onder meer fantastisch doordat de ‘zogeheten laid-back bevolking enorm z’n best doet om culturele en culinaire dimensies aan de stad toe te voegen’. Dat komt bovenop de natuurlijke schoonheid van de stad, die ongekend is. ‘De lokale gastronomie is indrukwekkend, evenals de platheid van de Tafelberg,’ aldus de Lonely Planet-jury.

En natuurlijk worden ook de historische wijnhuizen genoemd, de hippe markten en de vele fantastische restaurants die de stad – en omgeving – rijk is. Ook wordt extra vemeld dat de opening van het Zeits Museum of Contemporary Art Africa (MOCAA) zonder meer een bijdrage zal leveren aan het kunst- en designniveau van de stad.

kaapstad bestemming vakantie

De volledige lijst is:
1. Bordeaux, France
2. Cape Town, South Africa
3. Los Angeles, USA
4. Merida, Mexico
5. Ohrid, Macedonia
6. Pistoia, Italy
7. Seoul, South Korea
8. Lisbon, Portugal
9. Moscow, Russia
10. Portland, USA

Wij kunnen alleen maar zeggen dat we het volmondig eens zijn met deze hoge notering, en dat we het op zich prima vinden als we volgend jaar nog één plekje hoger zouden eindigen!

Dit is de druppel… boek nu je vakantie naar Kaapstad voor 2017. Neem vooral contact op met , wat ons betreft dé beste Nederlandse reisagent voor reizen naar Kaapstad en Zuid-Afrika.

 

 

 

De mooiste rondreis door Kaapstad en Namibië

Het mooiste van de Moederstad, de Wijnlanden, de Sossusvlei, Dune 45 en op safari in Etosha National Park. Een droomreis!

Er zijn een aantal redenen waarom een vakantie in Kaapstad en Zuid-Afrika weergaloos mooi is. Eén ervan is dat het zich heel goed laat combineren met een reis naar één van de buurlanden, zoals Namibië. Marc Schoon van Madiba Travel is gespecialiseerd in het op maat maken van reizen en rondreizen in Zuid-Afrika en omgeving.

Namibië is vooral bekend om de rode zandduinen van de Sossusvlei, de mooie kust langs de Skeleton Coast en de safari die je in het Etosha National Park kunt doen. Ongerept is het land zeker nog te noemen: het is het één na dunstbevolkte land ter wereld en een tikkeltje minder drukbezocht dan Zuid-Afrika. Het is niet zonder reden dat Namibië als vakantiebestemming steeds meer mensen trekt.

vakantie zuid-afrika en namibie

We vroegen het reisagent Marc Schoon. “Zuid-Afrika is prachtig, maar Namibië heeft ook iets unieks, het is echt one of a kind. Ik zou bij een gecombineerde rondreis van Zuid-Afrika en Namibië vooral de focus leggen op Kaapstad en Namibie.”

We vroegen Marc een reisschema te maken voor drie weken Kaapstad & Namibië.

Vlucht Amsterdam – Kaapstad
Kaapstad ontdekken
De Tafelberg, Lion’s Head, Kirstenbosch Gardens, township tour, Robbeneiland, Cape Point, Camps Bay en al die andere prachtige must-see & do’s in Kaapstad
Verblijf in Kaapstad moet minstens vier nachten zijn: er is namelijk zo veel moois te zien en te doen!

Vlucht Kaapstad – Windhoek (Namibië)
Kalahari
Bij aankomst in Windhoek de huurauto ophalen en in 3 uur naar de prachtige Kalahari rijden. Hier slapen jullie minstens twee nachten om dit mooie gebied te verkennen.

Sossusvlei / Dune 45 / Deadvlei (Namib Naukluft woestijn)
De volgende stop is de wereldberoemde Sossusvlei. Het is ongeveer 4 uur rijden en dan komen jullie in 1 van de meest bijzondere delen van Namibia. De mooie rode zandduinen (o.a. Dune 45) zijn het mooist bij zonsopgang. Het is dus zaak om vroeg op te staan om de eerste zonnenstralen op de duinen te zien schijnen

Swakopmund 
Het is een lange autorit naar Swakopmund. Dit stadje is Duitser dan Duits. Het is de enige kustbestemming in Namibia (in dit reisschema) en jullie kunnen hier oa. boottochten maken op de oceaan en quadbiken in de duinen.

Damaraland 
Damaraland is één van de mooiste natuurgebieden van Namibië. Damaraland heeft prachtige vergezichten, tientallen tafelbergen en ook zijn er diverse natuurgebieden waar de zwarte neushoorn, woestijn olifant en de woestijn leeuwen te vinden zijn. Een unieke bestemming en zeker 1 van mijn favoriete delen van Zuidelijk Afrika.

Safari in Etosha National Park
Een safari in Etosha is in heel veel opzichten anders dan safari in andere delen van Zuidelijk Afrika. In het winterseizoen is het droog en dan is er weinig water in deze woestijn. De grote en kleine wilde dieren komen dan dagelijk naar de waterplaatsten om te drinken. Een spectaculair gezicht en het is mogelijk om uren bij een waterplaats te blijven staan en te kijken naar de vele wilde dieren.

safari zuidafrika

Waterberg 
Een mooie tussenstop tussen Etosha en Windhoek is diut prachtige natuurgebied. Hier is het mogelijk om te wandelen en op zoek te gaan naar de jachtluipaard.

Vlucht Windhoek – Kaapstad
Wijnproeven in de Kaapse Wijnlanden
Of: walvissen spotten in Hermanus (in het seizoen)

Terugvlucht Kaapstad – Amsterdam

Advies bij je droomvakantie in Kaapstad & Namibië?
Dat geeft Madiba Travel je heel graag: mail vooral naar .

vakantie namibie zuid-afrika
Een magische ervaring: met een luchtballon over de Sossusvlei vliegen

Vervoer naar en in Namibië
Je kunt ook zelf van Kaapstad naar Namibië rijden – dat kost ongeveer anderhalve dag. Houd er alleen wel rekening mee dat je daarna in Namibië ook nog behoorlijk wat kilometers in de auto gaat afleggen. Qua kosten voor een retourticket tussen Kaapstad en Windhoek moet je rekening houden met zo’n R3000-R4000 per retourticket.

De wegen in Namibië zijn over het algemeen prima, maar verwacht vooral niet heel veel geasfalteerde wegen: daar zijn er in het hele land namelijk maar twee van. De wegen zijn voor elk type auto begaanbaar, maar een 4×4 (jeep) is over het algemeen wel de meest gebruikelijke auto om te huren.

Wat maakt een safari in Etosha National Park bijzonder?
Etosha ligt in het noorden van Namibië en betekent letterlijk ‘The Place of Dry Water’. De naam heeft betrekking op de enorme vlakte (4731 km²) die alleen na hevige regenval (tijdelijk) onder water staat. In Etosha heb je grote kans The Big Five te spotten, terwijl het – doordat het park minder bekend is dan bijvoorbeeld het Kruger Park in Zuid-Afrika, iets meer het idee ‘alleen’ te zijn. Daarnaast staat Etosha bekend om het indrukwekkende aantal (350!) verschillende vogelsoorten, wat het park ook een bijzonder geliefde plek voor vogelspotters maakt. Het middelpunt van het park is de Etosha Pan, een vlak zoutmoeras van zo’n 130 km lang en 50 km breed.

safari zuidafrika namibie
Ook in Etosha National Park spot je de Big Five – prachtig!

Wat is zo mooi aan Damaraland?
Damaraland geldt als ideale stop-over tussen Etosha en de Skeleton Coast. Het is wat mij betreft één van de mooiste natuurgebieden van Namibië. De meest bekende trekpleisters van dit prachtige deel van Namibie zijn de Spitzkoppeberg en de Brandberg. Ook ‘The Fountain of Doubt’ in Twijfelfontein (men twijfelde ooit of de bron genoeg water gaf om er van te leven) is een bijzonder geliefde plek onder toeristen – de natuurvlakten van Damaraland maken het een prachtig gebied om te wandelen en hiken. Vooral de rotsschilderingen van de traditionele bushmen en de bizarre rotsformaties zijn zeer de moeite waard.

Hoe mooi is Namibië’s kust – the Skeleton Coast?
De Skeleton Coast is met geen andere kuststrook ter wereld vergelijkbaar. Het park rondom Skeleton Coast – het Skeleton Coast Park – is onderdeel van het Namib Naukluft Park, een droge en uitgestrekte woestijn. Het park dankt de naam aan de talloze skeletten van schepen en mensen die in het gebied liggen, gesneuveld door de grillen van de onstuimige zee.  De opvarenden die de kust konden bereiken dachten gered te zijn – ze hadden immers vaste grond onder de voeten. De schipbreukelingen stierven bijna allemaal van de dorst.

vakantie zuid-afrika en namibie
De Skeleton Coast is met geen andere kustlijn vergelijkbaar

Swakopmund: het meest Duitse dorp van Namibië
Ooit was Namibië een Duitse kolonie. Aan het eind van de 19de eeuw werd het gebied door de Duitse kolonisatoren tot Duits-Zuidwest-Afrika gedoopt. Vandaag de dag zijn de invloeden van deze kolonisatie nog altijd duidelijk zichtbaar – men noemt Swakopmund ook wel ‘Klein Duitsland’. Een groot deel van de bevolking van het kustplaatsje spreekt Duits; de bouwstijl doet Duits aan, en aan Deutsche Kneipen en Bäckereien geen gebrek. Wellicht vindt niet iedereen dit een mooi of bijzonder dorp, maar het feit dat het aan de kust ligt en hier van alles te doen is – skydiven, sandboarden, quadbiken, boottochten over de oceaan en toch even het gevoel weer in een ‘stad’ te zijn – maakt dat het een fijne stop is voor een nachtje. Ook het museum van Swakopund is een bezoek waard: hier leer je meer over de oorspronkelijke Khoikhoi-bewoners en de geschiedenis van Namibië.

vakantie zuid-afrika en namibie
In en om Swakopmund ook veel bijzondere activiteiten, zoals quod rijden in de woestijn

En misschien wel de mooiste must-do in Namibië is…?
Wie foto’s van Namibië kent, ziet de Sossusvlei, Sesriem en Deadvlei voor zich. Dat zijn de de uitgestrekte rode zandduinen – tot meer dan 300 meter hoog! – waar het land bekend om staat. Eén van de mooiste dingen die een mans kan doen is tijdens zonsopgang Dune 45 – één van de hoogste zandduinen – beklimmen, en vervolgens weer afrennen. Hallo magisch moment!

vakantie namibie zuid-afrika
De prachtige rode zandduinen zijn één van de onbetwiste USPs van Namibië

Wil je een beter beeld krijgen van de luxe rondreizen die Madiba Travel al jarenlang voor Nederlandse en Belgische toeristen organiseert? Lees dan het artikel ‘Luxe rondreizen in Zuid-Afrika’ om te zien wat de mogelijkheden allemaal zijn, en hoe luxe zo’n vakantie precies kan worden. Ook heel populair: op honeymoon naar Zuid-Afrika. En ook daarvoor kun je bij Madiba Travel terecht, lees er alles over in het artikel ‘Huwelijksreis in Zuid-Afrika’.

Voor alle andere vragen over reizen in Zuid-Afrika en de omliggende landen stuur je vrijblijvend een mailtje naar Marc via .

Foto’s: wilderness-safaris.com

reizen zuidafrika namibie

Duurzaam toerisme Zuid-Afrika

“Iedereen is alleen maar positief hier”

Nederlandse studenten doen onderzoek naar duurzaam toerisme in Zuid-Afrika

Ongeveer een half jaar voor vertrek naar Zuid-Afrika begonnen ze met het voorwerk voor deze studiereis naar Zuid-Afrika. Tien enthousiaste studenten Toerismemanagement van de InHolland Hogeschool die zich klaarmaakten voor een studiereis in het kader van hun minor ‘Community Based Tourism’. De minor is bedoeld om inzicht te krijgen in de negatieve en de positieve effecten van toerisme op lokale bevolkingsgroepen, en bestudeert hoe zij baat kunnen hebben bij de ontwikkeling van toerisme in een bepaald gebied, legt Stella Sohn (24) ons aan het begin van de presentatie uit. Bijzonder actueel: duurzaam toerisme is niet alleen in Zuid-Afrika, maar feitelijk overal een bijzonder hot item. De reis kwam tot stand in samenwerking met Abang Africa, een touroperator met een speciale focus op duurzaam en verantwoord toerisme in Zuidelijk Afrika.

Inzet van de reis: onderzoek doen naar de uitdagingen en mogelijke obstakels van community projects in Zuid-Afrika. Einddoel: het aanleveren van concrete suggesties voor oplossingen om eventuele problemen aan te pakken. En dan hopen dat er daadwerkelijk wat mee gedaan wordt. “Dat is voorheen helaas niet altijd het geval geweest,” merkt docente Miranda van Dam op. Het is de derde keer dat ze met een groep studenten naar Zuid-Afrika afreist.

‘Er is nog veel ruimte voor verbetering’ – zou een passende formulering zijn om de algehele conclusie van de groep studenten samen te vatten. Zowel voor het eerste project – de Mehloding Community en het Masakala Guesthouse in de zuidelijke Drakensbergen (op de grens met de Oostkaap) – als het tweede project waar onderzoek gedaan werd, de Buccaneers Backpackers in Chintsa aan de Wild Coast.

Het Masakala Guesthouse en de Mehloding Adventure Trail zijn onderdeel van de Mehloding gemeenschap, die chalets en het guesthouse verhuren aan toeristen die op zoek zijn naar het ‘ongerepte’ en ‘exotische’ deel van Zuid-Afrika, zo omschrijft Denise Hermans (21), vierdejaars studente HTRO (Hoger Toeristisch en Recreatief Onderwijs) in Diemen de belangrijkste drijfveer van toeristen die dit gebied bezoeken. Dat biedt mogelijkheden in een plek waar naar schatting 60 procent van de bevolking werkloos is, zou je zeggen.

Fair Trade in Tourism-accreditatie
Door middel van interviews met verschillende betrokkenen wordt een beeld geschetst van de manier waarop zowel het door de regering gesubsidieerde guesthouse als de gemeenschap baat heeft bij het toerisme, en specifiek hoe het de plaatselijke werkloosheid kan aanpakken. Ook wilden de studenten weten in hoeverre de FTTSA-accreditatie (Fair Trade in Tourism South Africa) die het guesthouse in 2005 kreeg, zaken veranderd heeft. Waarbij een staaltje ‘sociaal-wenselijkheid’ de studenten tijdens de interviews enigszins in de weg zat. “Eigenlijk vertelde iedereen alleen maar positieve dingen over hoe het eraan toe ging,” zegt Whitley Bouterse (22).

Doorvragen helpt. Zo vertelde een vrouw van een plaatselijke NGO hen wel over de problemen in het management van het guesthouse en een gebrek aan communicatie. “Praktische training aan het huidige management en mensen die in de toekomst die rol zouden kunnen vervullen zou een goede oplossing zijn,” vindt de eveneens 22-jarige Britt Dekker, die aan InHolland in Haarlem studeert. Ook zien zij en medestudente Marjolein Roos (25) oplossingen in de wijze waarop afval gerecycled kan worden en hoe de groententuin beter benut kan worden. “Uiteraard is voor dat alles geld nodig, maar daarvoor zouden de opbrengsten van het guesthouse aangewend moeten worden,” vult Whitley hen aan.

Enthousiast over toerisme
Het goede nieuws is dat de plaatselijke bevolking wel degelijk blij is met het opkomende toerisme in hun gebied, ook al is niet iedereen even betrokken en heeft niet iedereen er evenveel voordeel van. ‘Toerisme stuwt de ontwikkeling in ons gebied en brengt geld op’, hoorde het projectgroepje van de meeste respondenten. Een praktisch adviesrapport waarin training voor managers en medewerkers, het hoe en wat rondom recycling, aanbevelingen voor de bouw van een beschutting voor auto’s en beter omgaan met water de boventoon voeren is in de maak. Zodra het rapport af is, sturen de studenten het naar het guesthouse en de gemeenschap zelf, evenals naar de FTTSA en naar enkele andere betrokken partijen.

Eenzelfde onderzoek werd uitgevoerd bij een tweede community project, Buccaneers Backpackers in Chintsa in het zuidoosten van Zuid-Afrika. Ooit begonnen tijdens Apartheid als een familieresort, is de accommodatie in 1994 omgebouwd tot backpackers. Gelegen aan de populaire Wild Coast is het gebied in trek onder reizigers, waarvan backpackers een groot onderdeel uitmaken. ‘Volontourism’ is een belangrijke focus van Buccaneers. De projectgroep bestaande uit Lorraine Koorndijk, Judith van Delft. Tisja van Bekhoven en Mandy Grondman richtten zich tijdens hun onderzoek vooral op de mogelijkheden hoe marketing en social media hierin een rol kunnen spelen. “We keken naar hoe voluntourism zich de afgelopen jaren ontwikkeld heeft, naar de risico’s, voordelen en de negatieve aspecten ervan,” licht Lorraine toe. “Deze informatie kan van pas komen de markt anno nu beter in kaart te brengen en in te schatten hoe de effecten van deze vorm van toerisme beperkt of juist optimaal benut kunnen worden.” Ook hier geldt dat het belangrijk is te bekijken hoe locals meer betrokken kunnen worden bij het toerisme.

Hulp van de regering
Conclusie: “Chintsa en dit deel van Zuid-Afrika staan internationaal te weinig op de kaart, zijn te weinig bekend. Aan die (on)bekendheid moeten ze iets doen, bijvoorbeeld in de vorm van het uitnodigen van internationale toerismestudenten,” denkt Mandy. “Daar zou het Zuid-Afrikaanse Ministerie van Toerisme ze bij moeten helpen.” Judith: “De meeste mensen kennen Buccaneers alleen via word-of-mouth, en maar weinig uit de media, via tour operators of andere kanalen.” Kortom: een belangrijk speerpunt is de marketingstrategie, daar liggen kansen. “Buccaneers en voluntourism zouden veel voordeel kunnen hebben van beter gebruik van social media,” aldus Mandy, “en dan met name gericht op landen waar duurzaam toerisme en verantwoord reizen de trend is, zoals in Nederland en Duitsland.” Met hun onderzoeksrapport en adviezen voor een beter marketingbeleid hopen ze indirect bij te kunnen dragen aan een grotere toeristenstroom richting Chintsa en dat de lokale bevolking daar ook op de lange termijn profijt van heeft, concludeert Tisja.

Na thuiskomst worden de interviews verder bekeken, de data geanalyseerd en een en ander verwerkt in een onderzoeksrapport. Alle betrokken partijen krijgen een kopie van dat document, op hoop van zegen. Vooral de regering en hun inzet blijft lastig, evenals om überhaupt met een afgevaardigde van de regering te spreken. Het is een feit: de regering blijft een van de grootste uitdagingen om daadwerkelijk zaken te veranderen in dit land.

Echt of nep?
Wat tot zover de hoogtepunten van de reis in Zuid-Afrika waren? De home-stays in de Valley of Thousand Hills maakten veel indruk op de dames. Vooral de gastvrijheid van gezinnen ‘die zelf de nodige ellende hebben’ vonden de studenten erg bijzonder. Ook deed de groep op vier verschillende plaatsen in het land een township tour. “Dat was heel anders dan ik van te voren dacht,” aldus Judith. “Je hebt vooraf toch een beetje dat ongemakkelijke idee van ‘aapjes kijken’, maar dat viel eigenlijk enorm mee. We werden heel vriendelijk en enthousiast begroet.” “Het voelde veel oprechter aan,” vond ook Mandy, hoewel het volgens Denise en Kimberly op momenten ook wel wat ‘geforceerd’ aandeed. Terugkomend op de beleefdheid en vriendelijkheid van Zuid-Afrikanen – “is dat echt of gespeeld?” Dat blijft de hamvraag. Volgens Kimberly wordt Zuid-Afrikaanse kinderen geleerd vriendelijk te zijn tegen toeristen. Haar vraag: “In hoeverre hebben we het echte Afrika gezien, als de mensen niet altijd even echt waren?”

De laatste dagen zijn bedoeld om bij te komen van drie intensieve weken en te genieten van een paar welverdiende dagen vakantie in Kaapstad. Wat de dames gaan doen? Naar Robbeneiland, de Tafelberg op, duiken met haaien, skydiven, winkelen en naar het strand. Vaarwel studiereis, de vakantie is begonnen!

Alle redenen om bloemen te bekijken aan de West Coast van Zuid-Afrika.

Vergeet de Keukenhof: West Coast National Park is waar je wil zijn

22 augustus 2016

We zeggen het wel vaker: buiten het (hoog)seizoen op vakantie naar Zuid-Afrika komen heeft een aantal voordelen. Denk aan lagere prijzen voor accommodatie, dat dieren in de winter actiever zijn dan in de zomer en dat er talloze off-season activiteiten zijn die je in de zomer mist. De meest bekende daarvan is walvissen spotten, waarvoor tussen augustus en december duizenden mensen naar dit pittoreske kustplaatsje Hermanus trekken.

Maar een andere absolute eyecatcher die elke lente – zo rond september – de Kaap bereikt is het bloemenseizoen, flower season genaamd. En nee, dat gaat niet om een paar velden met een paar mooie bloemen, maar stroken van kilometers waar bloemen in alle kleuren en geuren uit de grond komen. In de buurt van Kaapstad gebeurt dit aan de West Coast, het gebied tussen Kaapstad en Namibië.

Save the date: officieel loopt het bloemenseizoen vanaf begin augustus tot eind september, maar doorgaans geldt dat de bloemen op hun mooist zijn vanaf half augustus tot mid-september.

Wie denkt: ‘Ik was ooit in de Keukenhof, waarom moet ik deze bloemen dan ook gaan bekijken?’ doet er goed aan om onderstaande lijstje tot zich te nemen. En alle andere mensen ook.

1. Ere wie ere toekomt: het is écht mooier dan de Keukenhof
Seeing is believing. Alleen dat al maakt de rest van dit lijstje feitelijk overbodig. Maar nu je toch bezig bent, lees toch maar even verder.

bloemen westkust kaapstad

2. De West Coast is sowieso een prachtig gebied
Dorpjes met schilderachtige namen als Darling, Yzerfontein en Langebaan die niet per se standaard op je to-do lijstje hadden gestaan, maar o zo mooi zijn.

3. Waarvoor je bovendien niet al te lang hoeft te rijden
Vanaf Kaapstad sta je in minder dan een uur al in één van de prachtige velden.

4. Nog even over Darling
De naam zegt het al: Darling is een lief romantisch plaatsje waar je leuk kan overnachten. Normaliter vindt hier het eerste weekend van september een te gek cultureel festival plaats (het Voorkamerfest), maar helaas dit jaar – 2016 – gaat dat niet door. Anders is dat helemaal een goede combinatie met de bloemenshow. Ook een aanrader is een show van Pieter-Dirk Uys bij Evita se Perron, een van de grootste comedians van het land. Tip: ontbijten bij The Marmelade Cat.

5. Je schiet er de allermooiste foto’s
Of je nou een beginnende fotograaf bent of al iets meer gevorderd: weinig settings zijn mooier dan de bloemenvelden om je kind, geliefde, hele familie of juist alleen maar de bloemen op de gevoelige plaat vast te leggen.

bloemen westkust kaapstad
Fotografen onder ons, lezen we mee?

6. Op zoek naar dé plek voor hét aanzoek?
Stop maar met zoeken: u heeft gevonden.

7. Perfect te combineren met lunch bij Groote Post
Groote Post is een historische boerderij (bouwjaar 1808) die je niet kent, zolang niemand je erover vertelt. Naast een restaurant (alleen voor lunch) en boerderij is het ook een wijnhuis (tip: the Old Mans Blend) – maar bovenal een idyllische plek waarvoor je een flinke dirt road moet afrijden om het te bereiken. Het draagt allemaal bij aan de beleving. Van te voren reserveren is aan te raden en op maandag en dinsdag zijn ze gesloten.

8. Bonus: niet alleen flora, maar ook fauna
Want naast heel veel mooie bloemen, vliegen er ook talloze mooie vogels rond!

Tot slot: nog een paar tips

– Ga alleen op zonnige dagen – bloemen zijn net mensen: ze komen alleen op zonnige dagen naar buiten
– De beste tijd (ivm de stand van de zon – let op, fotografen!) is tussen 10.30 en 15.30u
– Op mooie, zonnige dagen kan het druk worden (tip: ga indien mogelijk liever doordeweeks dan in het weekend)
– Als je niet zeker weet of de bloemen al/nog in bloei staan, bel vooral naar het kantoortje van het West Coast National Park om het na te vragen: +27 (0) 22 772 2144

flower season western cape
Ook zeker doen: een stuk wandelen door de velden (Foto: Darling Files WordPress)

NB. Niet alleen in het West Coast National Park, maar ook in Tankwoo National Park (bij de Cederberg) en Namaqua National Park (in de Noordkaap, zo’n 500km ten noorden van Kaapstad) kun je rond augustus en september de mooiste bloemenvelden vinden.

must do's vakantie zuidafrika
Hulp nodig bij het samenstellen van je ideale reis in Kaapstad en Zuid-Afrika? Laat je adviseren door dé reisagent in Kaapstad: 

 


The story behind Ubuntu at Kurland Village

UBUNTU – means I am because you are!
Jasmine, our colleague from Kurland Village, wrote this story about Ubuntu. Ubuntu is the shop in Kurland Village where the local women are making and selling quality hand crafted bedding, table linen, cushions, throws, accessories and the homeware. Read their story below.

IMG_7275
Today we like to put Ubuntu in the spotlight, or rather the three ladies who are single-handedly running this business! Let me introduce them: Leonie, who is currently head of the business makes sure that everything runs smoothly. Matilda (my mother) is a killer seamstress who sews every piece of fabric to finest perfection. And then we have Hester, the lady with the magical hands! She paints every piece of Africa! Together they make a killer combination!

Ubuntu is the first shop situated on your right hand side as you take the road to Monkeyland, in Kurland Village! The one where the grass is always neatly mowed J (Thank you Pieter van Rensburg). You could and should not have missed them, but if you did ….. don’t worry they are still standing and waiting for you to visit them!

Through a love of textiles 30 women started a co-operative in 2008. After a few years only seven women remained. At the moment 3 previously unemployed women now enjoy ownership of the building.

Ubuntu is a business specializing in the making of quality hand crafted bedding, table linen, cushions, throws, accessories and the homeware. The co-operative is just outside Plettenberg bay, in The Crags (Kurland Village). Everything in the shop is hand-made by these three ladies. The vision these women share is to help women in the community who are currently unemployed and becoming a source of income to them and their families.

These were the exact words of one of the ladies:
“I would like it if women from the village can come here and get skills. I want us to be able to uplift people from my community. It is very hard because we are struggling financially, but I want to make use of this opportunity to take care of my family and make a living out of this. I want to see this business grow to its full potential.

These women work very hard every day to provide for their families, but they are struggling. The foundation is currently helping them with n R1000 per month to help pay for their electricity. Right now they are hoping to get finance, for material in order to produce. Also they would love to renovate the inside and outside of the building. Any source of help would be highly appreciated.

Make sure to when you are in the Village side to pop in and find one of Ubuntu’s awesome goods, to take home as a gift.


16 Mei 2016

Waarom naar Namibië?

Namibië is een prachtig land, wat nog steeds erg ongerept is en dat met geen één ander land te vergelijken is. Het is het één na dunst bevolkte land ter wereld en je komt er een stuk minder toeristen tegen dan in Zuid-Afrika. Een rondreis door Namibië is daarom wat ons betreft een echte aanrader en kan ook goed in combinatie met Zuid-Afrika gedaan worden. Wij hebben hieronder de mooiste plekken van Namibië voor jullie op een rijtje gezet.

12525238_999619210118936_35512016336154615_o

 

Sossusvlei
Een must-see tijdens een vakantie naar Namibië is de Sossusvlei. De Sossusvlei is onderdeel van de Namib-woestijn, dat de oudste woestijn van de wereld is. Dit prachtige gebied staat bekend om zijn rode zandduinen, die meer dan 300m hoog kunnen zijn. Beklim Dune 45, één van de hoogste zandduin en geniet van een prachtig uitzicht om vervolgens de duin als natuurlijke glijbaan te gebruiken. Tip: je kunt de sossusvlei ook vanuit de lucht bekijken, en wel vanuit een luchtballon.

Etosha National Park
Etosha betekend the place of dry water, deze naam heeft betrekking op de grote uitgestrekte vlakte die alleen na hevige regenval onder water staat. Een safari in Etosha is anders dan een safari in Zuid-Afrika. Het gebied is vooral in het winterseizoen erg droog, waardoor er niet veel waterplaatsen zijn waar de dieren kunnen drinken. Het is prachtig om een tijdje bij een waterplaats te staan en verschillende dieren te spotten in hun vrije omgeving. Etosha beschikt ook over de big 5. Een ander voordeel aan dit park in Namibië is dat je veel meer het gevoel hebt dat je er alleen bent en niet met vele andere grote groepen toeristen. Het middelpunt van Etosha is een vlak zoutmoeras van zo’n 130 km lang en 50 km breed, genaamd de Etosha Pan.

Damaraland
Het landschap van Damaraland wordt getypeerd door rotsformaties, droge beddingen en acaciabomen. De meest aantrekkelijke delen van Damaraland zijn de Spitzkoppeberg, de Brandberg en de twijfelfontein. De twijfelfontein heeft zijn naam te danken aan de vallei waarin op de rotsen talloze rotstekeningen zijn gevonden. De bron in de vallei stond net zo vaak droog als vol water, het was voor bewoners dus altijd twijfelachtig of ze water zouden hebben. De rotsschilderingen van de traditionele bushmen zijn nog veel terug te zien in dit gebied en zeker de moeite waard om te gaan bekijken.

Skeleton Coast National Park
Skeleton coast is een ruige kuststrook dat grenst aan Damaraland. Het heeft zijn naam te danken aan de vele schepen die hier gezonken zijn. Er liggen nog steeds erg veel scheepswrakken in het water en op het strand bij Skeleton Coast. Op de grens van Skeleton Coast en Damaraland leven de zeldzame woestijnleeuwen.

Kalahari woestijn
In de droge periode is het een dor gebied, maar in deze woestijn valt er in de regenperiode eigenlijk te veel regen dat het nog een woestijn genoemd kan worden. De geelkleurige landschappen veranderen dan langzaam in groen, en daardoor beschikt het gebied ook over een grote diversiteit aan dieren. Na het regenseizoen trekken er kuddes, olifanten, gnoes, springbokken en buffels naar het gebied. Ook leven er hyana’s in de Kalahari woestijn.

Fish River Canyon
Fish River Canyon is de één na grootste canyon van Afrika en wordt gekenmerkt door zwart kalksteen en zandsteen. Door de kloof van de Fish River Canyon loopt de lange rivier van 650 km lang. In het park zijn verschillende uitkijkplaatsen met een prachtig uitzicht en wandelpaden die onder begeleiding van een gids gedaan kunnen worden.

Caprivi-strip
De Caprivi-strip is gelegen tussen Botswana, Angola en Zambia. De strip was de uitkomst van onderhandelingen in Berlijn tussen de Duitse en Engelse koloniale machten in 1890. De Duitsers wilden vanuit Namibië toegang hebben tot de Zambezi Rivier om niet verstoken te raken van transportmogelijkheden naar midden-Afrika. In ruil voor een eiland in de Noordzee gaven de Engelsen kanselier Leo van Caprivi zijn zin. Tijdens de oorlogsjaren werd in de Caprivi veel gestroopt. De wildstand is zich gelukkig aan het herstellen, wat vooral te zien is in de nationale parken Mahangu en Mudumu. In de Nationale Safari parken leven o.a. olifanten, giraffen, zebra’s, leeuwen, nijlpaarden, krokodillen, luipaarden en verschillende antilopesoorten.

Swakopmund
Deze plaats hoort eigenlijk niet in dit rijtje plaats, maar we willen hem toch even noemen. Het is namelijk hilarisch zoiets te zien in Namibië. Swakopmund is een plaats aan de kust in Namibië dat ook wel klein Duitsland genoemd wordt. Namibië was vroeger een Duitse kolonie en dat is in deze plaats nog erg goed terug te zien. Duitse bouwstijlen, bäckereien en Deutsche Kneipen zijn nog steeds te vinden in Swakopmund. Ook spreekt een groot deel van de bevolking Duits. Dit maakt het dorp in zuidelijk Afrika speciaal.


20 April 2016

De Zuid-Afrikaanse braai

De zomer komt eraan in Nederland en dat wil zeggen dat de barbecues weer massaal aangestoken worden. Om een beetje Zuid-Afrika naar Nederland te halen, hebben wij voor jullie de 9 lekkerste braaigerechten op een rijtje gezet.

Veel mensen denken dat een braai hetzelfde is als een BBQ, maar dat is niet geheel waar. Voor een Nederlandse BBQ worden kolen gebruikt en bij een Zuid-Afrikaanse braai wordt officieel hout gebruikt om op te stoken. Ook is het in Zuid-Afrika traditie om grote stukken vlees op de braai te leggen om te garen en pas gaat eten als alles klaar is.

braai collage

 1. Braaivleis

Vlees en dan ook echt enorme stukken vlees zijn belangrijk bij een Zuid-Afrikaanse braai. Grote steaks van rund, maar ook de typische Zuid-Afrikaanse stukken vlees, zoals Struisvogel en Springbok worden op de braai bereid. Tip: Zuid-Afrikanen vinden het heerlijk om de grote stukken vlees te voorzien van een goede marinade, voor extra smaak.

 1. Boerewors

Deze pittige worst mag niet ontbreken tijdens een echt Zuid-Afrikaanse braai. De worst bestaat vaak uit een mix van rundvlees, lam en varkensvlees met daarbij een hoop kruiden. En we hebben geluk want de boerewors is in Nederland op verschillende plekken te verkrijgen.

 1. Sosaties

Deze heerlijke vleesspiezen voor op de braai kunnen van verschillende soorten vlees gemaakt worden. Meestal komen sosaties voor in vlees van lam, rundvlees, varken, kip of zelfs hert. Laat ze een hele nacht in de marinade kruiden, want dan zijn ze de volgende dag het allerlekkerst. Het vlees op de spies kan gecombineerd worden met groente of fruit, zoals paprika, ui of abrikoos.

 1. Braaibroodjie

Het braaibroodjie is een heerlijke afwisseling met al dat vlees op de braai. De braaibroodjies worden belegd met chutney, kaas, tomaat en ui, maar laat je fantasie erop los voor meer heerlijke combinaties. Vergeet ook zeker de boter niet aan de buitenkant van de broodjes te smeren, zodat ze extra lekker worden. Tip: draai de braaibroodjies vaak genoeg om en ze zullen niet verbranden.

 1. Potjie

Er worden tijdens de braai ook vaak stoofpotjes gemaakt. Dit wordt een potjie genoemd en kan op talloze manieren gemaakt worden. Potjies met lam en rund zijn het meest populair. Let wel op dat de bereidingswijze gemiddeld 3 uur is, want het moet behoorlijk lang sudderen.

 1. Vis

Zuid-Afrika is omringd door zee en dat is goed te merken, want naast veel vlees houden de Zuid-Afrikanen ook enorm van vis. En vis op de braai bereiden is heerlijk. Denk hierbij aan zalm, kabeljauw en heek. Voorzie de vis van lekkere kruiden, want dan zal het nog beter smaken.

 1. Crayfish

De crayfish is familie van de kreeft en komt in de zee rondom Zuid-Afrika erg veel voor. Daardoor wordt de crayfish hier ook veel gegeten. Snij de crayfish in twee helften, leg ze op de braai en laat ze langzaam garen. Dit wordt gegarandeerd lekker!

 1. Groenten en salades

Naast al deze lekkernijen mogen groenten en salades tijdens de braai natuurlijk ook niet ontbreken. Wij hebben hiervoor een aantal heerlijke gerechtjes voor jullie op een rijtje gezet:

 • Gemarineerde champignons met knoflook
 • Rode bieten salade met feta
 • Gevulde paprika’s met groenten en mozzarella
 • Geroosterde groentespies met olijfolie en rozemarijn
 • Aardappelsalade met pesto en sperzieboontjes
 1. Koeksisters

Ze worden dan wel niet op de braai bereid, maar het is wel een heerlijk toetje voor na de braai. Ben jij een echte zoetekauw, dan moet je dit gerecht proberen. De koeksisters hebben qua structuur veel weg van oliebollen, maar ze zijn een stuk zoeter. Ze vinden hun oorsprong in de ‘Cape Malay kitchen’ en is door de immigranten uit het verre oosten naar Zuid-Afrika gehaald. Sindsdien is het een echt Zuid-Afrikaanse lekkernij. Kijk hier voor het recept: Recept Koeksisters.


15 April 2016

12 x de meest gave activiteiten in Walker Bay

De meeste mensen kennen Hermanus en Gansbaai wel, maar niet iedereen weet dat deze twee kustsdorpen in Walker Bay liggen. Tussen Hermanus en Gansbaai is een prachtig duinlandschap wat onderdeel is van het Walker Bay Nature Reserve. Het is een waanzinnig mooi gebied waar heel veel te doen en te zien is.

Wij hebben vandaag een lijst gemaakt van onze favoriete activiteiten in dit gebied. Welke activiteit heb jij wel eens gedaan?

Natuurlijk zijn hier de bekende dingen zoals shark cage diving en whale watching, maar na deze toegelicht te hebben, hebben we ook een aantal activiteiten ter sprake gebracht die minder bekend zijn. Verblijf je in deze omgeving of heb je plannen om hier naartoe te gaan, lees dan zeker even dit artikel. Eén ding is zeker, je hoeft je hier niet te vervelen!

1. Whale watching Hermanus en Gansbaai

Hermanus staat bekend als de walvissenhoofdstad. Maar niet alleen vanuit Hermanus zijn deze dieren te zien, Gansbaai heeft ook een aantal prachtige plekken waar deze dieren zonder moeite gespot kunnen worden. Elke jaar migreren de walvissen vanuit Antarctica naar de warmere klimaten om te kalven. Ze bereiken in juni Zuid-Afrika en blijven dan tot november. De walvissen komen erg dichtbij de kust en daarom kunnen ze op verschillende manier gespot worden. Het is mogelijk om deze reusachtige dieren vanaf het land te bekijken, vanuit een boot maar ook vanuit de kayak of vanuit de lucht.
Tip: Ga naar De Kelders als je vanaf de kust walvissen in de baai wil zien – hier zie je bijna elke dag walvissen in het seizoen.

2. Sea kayaking

Zoals we al aan hadden gegeven kunnen er walvissen gezien worden tijdens een kayak trip, maar de walvissen zijn er alleen tussen juni en november. Buiten het walvissenseizoen is het ook geweldig om een sea kayak tour te doen. De zee rondom Zuid-Afrika beschikt over een grote diversiteit marine-life. Zeehonden en dolfijnen kunnen zomaar gespot worden tijdens de tour.

3. Shark Cage Dive

Oog in oog staan met de witte haaien, maar toch ben je veilig. Dat klinkt toch als een onvergetelijke ervaring. Vanuit Gansbaai gaan er elke dag boten het water op om deze prachtige dieren te spotten. Je kunt op de boot blijven, want vanaf daar zijn ze ook erg goed te zien. Maar wie van een beetje adrenaline houdt, kan vanuit de kooi in het water de haaien bekijken. Ze komen dan op nog geen 2m afstand bij je vandaan.

4. Hermanus Golf Club

De golfers kunnen in Hermanus ook terecht. Het beschikt namelijk over een prachtige golfbaan, die bekend staat om de natuurlijke omgeving. Het prachtige uitzicht vanaf deze baan maakt het golfen nog een stuk leuker.

5. Fat bike tour

Weer een mega-coole activiteit die je moet doen als je in de Overberg regio bent. Over het strand en door de witte duinen fietsen op een fat bike. Dit is een bijzondere fietstocht waarbij je bent omgeven door het mooiste duinlandschap van de Westkaap. Samen met Dave (de gids) kan je verschillende trails kiezen, over het strand naar Hermanus, of dwars door de duinen van Walker Bay Nature Reserve. Neem zeker even een kijkje op de website van fatbike tours en bel Dave als je in de buurt bent.

6. Wijnboerderijen

Zoals een groot deel van de Westkaap zijn er ook in de omgeving van Walker Bay veel wijnboerderijen. Hier kunnen de heerlijkste wijnen geproefd worden in combinatie met een prachtig uitzicht en heerlijk eten.
Tip: Ga naar de Hemel en Aarde vallei want daar vind je de beste pinor noir wijnen van Zuid-Afrika.

7. Birkenhead beer brewery

Voor de bierliefhebbers hebben we gelukkig ook een mooie optie in Walker Bay. Een goede bierbrouwerij is Birkenhead in Stanford. Het is mogelijk om een tour te doen door de brouwerij om te zien hoe de bieren geproduceerd worden. Na de tour kunnen de heerlijke biertjes natuurlijk ook geproefd worden in het bijbehorende restaurant.

8. Bootcruise Stanford

Een bootcruise over de prachtige Klein Rivier is een leuke activiteit met kinderen of een groep vrienden. De boot beschikt over een braai, dus onder het varen kan er lekker gegeten worden. De Klein Rivier loopt door een mooi gebied waar vele vogels leven. Het is ook mogelijk om een ‘sundowner’ cruise te doen, geniet tijdens het varen van de prachtige omgeving en de zonsondergang. Ook is het mogelijk om te zwemmen in de rivier en achter de boot aangetrokken te worden in een opblaasband.

9. Klein River Cheese Farmstead

Dit is onze favoriete bestemming met (jonge) kinderen in en rondom Walker Bay. Deze kinderboerderij en kaasfabriek ligt net buiten Stanford (vlakbij Birkenhead) en is zeer de moeite waard om te bezoeken met jongere kinderen. De kinderen kunnen namelijk rondrennen op de kinderboerderij/speeltuin terwijl de volwassenen kunnen genieten van een picnic op een kleedje met heerlijke kazen, verse broodjes en een glas wijn van 1 van de nabijgelegen wijnboerderijen. Let wel op: deze activiteit is alleen mogelijk in de zomermaanden.

10. Hike in Fernkloof Nature Reserve

Fernkloof Nature Reserve beschikt over 50km aan prachtige hikingtrails met spectaculaire uitzichten over de Hemel en Aarde vallei en Walker Bay. Er zijn verschillende routes die aansluiten bij verschillende levels, voor de minder sportieve mensen onder ons is het dus ook mogelijk om hier een hike te doen.

11. Ontbijten of lunchen bij Dutchies

De naam zegt het al wel, het kan niet anders dan dat dit restaurant van Nederlandse eigenaren is. Mis je tijdens je vakantie die lekkere uitsmijter of een portie bitterballen, dan kun je Dutchies niet overslaan. Het is ook nog een super leuk plekje, je zit hier namelijk bijna op het strand.

Tip: wanneer je ze in de winter verteld dat je eerst gaat zwemmen in de oceaan en daarna komt ontbijten, dan zorgen ze ervoor dat er een vuurtje brand om op te warmen.

12. African Penguin & Sea bird sanctuary

De APSS is sinds februari 2015 officieel open. Deze sanctuary zorgt er o.a. voor dat de pinguïns rustig kunnen broeden in het broedseizoen, zodat de populatie niet af zal nemen. Ze hebben heel veel verschillende projecten en het gave is dat jij hier aan mee kan helpen. Er zijn speciale vrijwilligersprogramma’s waarbij je mee werkt in het centrum en veel leert over de verschillende dieren die in Zuid-Afrika in de zee leven. Neem een kijken op de website voor meer informatie: http://africanpenguin.org/support/volunteering/


12 April 2016

Meet Joyce Ghall, the driving force behind our Soupkitchen

Joyce Ghall is the driving force behind our Soupkitchen in the Jaguars Rugby Club House. Jasmine asked 5 questions to her in a short ‘personal’ interview.

IMG_7217

Joyce on the left, Jasmine on the right

 1. COULD YOU TELL US A BIT MORE ABOUT YOURSELF?

I am Joyce Ghall and lived in Kurland Village my whole life. I have three children, one daughter and two sons. My youngest spends most of his time with me at the soup kitchen. I am only 50 years old, but I feel younger every day . . . that is what you get if you spend every day with all these youngsters.

 1. WHAT DO YOU DO FOR A LIVING?

Serving my community!! I dedicate my life to serving these kids who are in need of a warm meal. I prepare a lunch for them, 5 days a week.

 1. HOW DOES YOUR DAYS LOOK LIKE?

I usually open the soup kitchen at 11am and start preparing the food. Most of the days I would call Pieter and discuss what we need to prepare the lunches for the children. Pieter would buy and deliver the ingredients and I will start preparing the lunch in the Soup kitchen. I usually serve about 40 kids every day at lunch.

 1. HOW LONG HAVE YOU BEEN RUNNING THE SOUP KITCHEN?

We started with the soup kitchen round about the end of 2012, and I have been running it ever since. I have been away for some time, but now I am back. The soup kitchen is evolving and number of attendance is growing. I would like to run the soup kitchen for as long as I can.

 1. WHAT DO YOU REALLY MISS MOST ABOUT THE SOUP KITCHEN?

This is a difficult question but if I have to be really honest with you, I have to say that I miss Evert Molenaar most. He is the gorgeous man who actually built the soup kitchen in 2012. He is very generous, and I hope to see him again soon 😉

 


1 April 2016

Kindvriendelijke bestemmingen in Zuid-Afrika

Wil je met je gezin naar Zuid-Afrika reizen? Dat vinden wij een heel goed idee. Zuid-Afrika is namelijk een geweldig land om met kinderen te bezoeken. Voor de jongere reizigers hebben wij onze top-5 bestemmingen in Zuid-Afrika op een rijtje gezet. Natuurlijk is kinderen een vrij breed begrip, want dit kan van 0 tot 18 jaar zijn. Daarom hebben wij in dit artikel rekening gehouden met kinderen van alle leeftijden.

1. Kaapstad

Kaapstad is de stad waar kinderen zich niet hoeven te vervelen, de ouders trouwens ook niet! Er zijn zoveel activiteiten te doen voor jong en oud. Voor de kleine kinderen is Green Point Park en de Promenade van Sea Point geweldig om te spelen in de speeltuinen. Daarnaast zijn midgetgolfen bij Mouille Point, Two Oceans Aquarium, Rugby Experience museum, fietsen over de boulevard of door de wijnlanden (met kinderzitje), pinguïns kijken bij Boulders Beach en struisvogels en bavianen spotten bij Cape Point National Park ook geweldige activiteiten met kinderen. Voor de oudere kinderen zijn er gave activiteiten zoals paragliden, kayakken op de oceaan en snorkelen met zeehonden.

2. St Lucia

St lucia is een prachtige bestemming om een paar dagen door te brengen wanneer je op reis bent met kinderen in Zuid-Afrika. Het heeft prachtige zandstranden waar de kinderen lekker kunnen spelen. Er zijn leuke activiteiten te doen zoals de Hippo en Crocodile tours en walvissen en dolfijnen spotten per boot. Daarnaast is een bezoek aan een cultureel dorp ook een succes met kinderen. Bij vele tours krijg je een rondleiding en een voorstelling van zang en dans. Voor de oudere kinderen zijn kajakken en snorkelen hier ook nog hele gave activiteiten. Naast deze activiteiten mag een bezoek aan Cape Vidal Nature Reserve ook zeker niet ontbreken. Dit prachtige natuurreservaat bestaat uit duinen, strand en een meer, in het gebiedt leeft veel klein wild.

3. Malaria vrije safariparken

Safariparken vind je in heel Zuid-Afrika. Een aantal van deze safariparken en wildreservaten liggen in  malariagebieden. Dit is niet altijd even geschikt voor gezinnen met (jonge kinderen). Wij hebben er hieronder één uitgelicht, maar vergeet niet er zijn nog een groot aantal andere kindvriendelijke parken.

Madikwe Game Reserve
Dit park is malariavrij, ligt op maar 3,5 uur rijden van Johannesburg en beschikt over zeer veel wild. Je hoeft hier geen uren rond te rijden om dieren te spotten, door de grote aantallen die er leven. Met kinderen is het fantastisch als er veel dieren gespot worden, zodat ze zich zeker niet gaan vervelen. Een aantal lodges in het Madikwe Game Reserve zijn gespecialiseerd in families. Ze beschikken over een oppasservice voor de kleinste en hebben speciale kinderprogramma’s voor alle leeftijden. De kinderen zullen tijdens hun verblijf veel leren over de Afrikaanse bush terwijl de ouders kunnen genieten van de rust in de wildernis.

4. Oudtshoorn

Oudtshoorn mag niet ontbreken in dit lijstje, er is namelijk een grote variatie aan activiteiten die zeer geliefd zijn bij kinderen. Een bezoek brengen aan de struisvogelboerderij en de Cango Wildlife Range is voor kinderen en ook de ouders fantastisch. Bij de Cango Wildlife Range leeft een groot aantal Cheeta’s, waarmee de bezoekers een leuk interactief programma kunnen volgen. Daarnaast zijn er gave activiteiten zoals de Cango Caves en een meerkat adventure tour, voor de oudere kinderen. Je kunt hier de schitterende grotten in onder begeleiding van een ervaren gids. In het gebied rondom Oudtshoorn kan ook gemountainbiked en gewandeld worden, voor de sportievelingen onder ons.

5. The Crags

The Crags is wat ons betreft het mooiste deel van de Tuinroute. The Crags ligt tussen Plettenberg Bay en Tsitsikamma National Park. In dit mooie gebied zijn er ontzettend veel kindvriendelijke activiteiten te vinden. Jullie kunnen bijvoorbeeld een bezoek brengen aan de Elephant Sanctuary, Tenikwa Wildlife Centre, Monkeyland of Birds of Eden. Oudere kinderen kunnen er paardrijden en kajakken, waarbij zomaar eens dolfijnen en zeehonden gezien kunnen worden. Een andere hele leuke activiteit is een bezoek brengen aan Kurland Village met Pieter. Niet alleen leuk voor de eigen familie, maar ook erg leuk voor de lokale kinderen uit Kurland Village. Kijk hieronder voor de top 10 activiteiten in The Crags.


25 Maart 2016

Van de gebaande paden in Zuid(elijk) Afrika

Wil je tijdens je vakantie in Zuid-Afrika van de gebaande paden af? Bekijk dan dit lijstje!
Wij hebben dit keer wat andere natuur- en wildreservaten geselecteerd die allemaal even prachtig en uniek zijn. Even voor de duidelijkheid: Er zijn nog wel 20 andere unieke plekken in Zuid-Afrika die werkelijk ‘one of a kind’ zijn, maar die komen zeker een andere keer aan bod.

tembe-large-ivory

1. Bushman’s Kloof Wilderness Reserve

Dit prachtige privé reservaat is gelegen in het Cedergebergte. Doordat het een privé reservaat is, zijn er geen grote aantallen toeristen te bekennen en kan je in alle rust genieten van de beeldschone natuur, de unieke rotsformaties, bijzondere ‘bushmans paintings’ en dat alles met een zeer goed opgeleide gids die je meer verteld over de bijzondere wildernis van de Cederbergen.

2. Makuleke Wilderness Area

Makuleke Concessie is het juweeltje in het noorden van het Krugerpark. Dit gebied is gelegen tussen de Luvuvhu rivier en Limpopo rivier en beschikt over de grootste biodiversiteit van het Krugerpark.
Kijk zelf maar even op dit filmpje: The Outpost

3. De Hoop Nature Reserve

De Hoop Nature Reserve is een prachtig natuurgebied aan de Westkaap. Een mix van een prachtige zee, duinen, fijnbos en heuvelgebied maakt de Hoop een geweldige plek om te wandelen en mountainbiken. Naast de prachtige natuur is er ook wildlife te bekennen, zoals zebra’s, elanden, bontebokken en struisvogels. Wandelaars en mountainbikers kunnen deze dieren hier zomaar tegenkomen tijdens hun tour. Ook is de Hoop een perfecte plek om walvissen te spotten vanaf de zandduinen (seizoensgebonden).

4. Spioenkop Nature Reserve

Doordat het geen doorsnee park is, ben je bijna verzekerd dat je geen andere toeristen tegenkomt en dat je deze natuurpracht geheel voor jezelf hebt. Maak in Spioenkop kennis met o.a. de witte neushoorns, giraffen, zebra’s en antilopen. Ook om historische redenen is het een aanrader om deze plek te bezoeken. De dam was de plek voor de veldslag in 1900 tijdens de Boerenoorlog, ook wel de slag bij spoinkop genoemd. Slaap een paar nachten bij Three Tree Hill Lodge en laat je verrassen door de prachtige en zeer diverse natuur in combinatie met de bijzondere en interessante geschiedenis van dit natuurgebied.

5. Tembe Elephant Park

In dit park zijn de grootste olifanten van Afrika te vinden, volgens onderzoekers zelfs de grootste olifanten ter wereld. Daarnaast staan de olifanten in dit park erom bekend dat de ivoren slagtanden erg groot zijn. De grootste olifant die hier leefde, maar in 2015 overleden is had slagtanden van 2,5 meter lang. Naast deze geweldige dieren vind je in Tembe ook de andere dieren van de Big Five. Genoeg te zien hier dus!

6. Ithala Game Reserve

Ithala Game Reserve ligt in het noord oosten van de provincie KwaZulu Natal. In dit gebied bevinden zich rotsformaties die tot de oudste van de wereld behoren. De rest van het gebied bestaat uit graslandhoogvlaktes, kliffen, bergkammen en begroeide beekvalleien. Daarnaast is er ook veel wildlife te vinden. Ithala is uiterst geschikt voor mooie wandelingen, heerlijke picknicks en daarnaast kun je het gebied ook met eigen auto ontdekken.

7. Tswalu Game Reserve

Tswalu is het grootste private natuurreservaat van Zuid-Afrika en ligt in de Kalahari Woestijn in de Noordkaap. Een bezoek aan 1 van de mooiste wildreservaten van Zuidelijk Afrika is niet voor iedereen weggelegd. Het is behoorlijk prijzig maar voor de echte wildernis liefhebbers eentje voor op de bucket list.

8. Maputuland

Maputaland Coastal Area is één van de mooiste en zeker de meest ongerepte kustlijnen van Zuid-Afrika. Het is een magische plek van bossen, grasland, lagunes, meren en prachtige zandstranden. De warme Indische Oceaan heeft de beste snorkel- en duiklokaties van Zuid-Afrika. Tussen oktober en januari komen ook de reuzen schildpadden hier hun eieren leggen op de verlaten stranden. Naast deze schildpadden leven hier in de zee nog veel meer dieren, waaronder dolfijnen, walvissen, roggen en walvishaaien.

9. Samara Private Game Reserve

Dit schitterende private natuurpark ligt in de Oostkaap in het hart van de Karoo. Om hier te komen moet je wederom off the beaten track reizen. De combinatie van de  ongerepte natuur en de grote diversiteit aan flora en fauna zorgt ervoor dat dit gebied in deze lijst thuishoort. Neem zelf maar eens een kijken op de site van Samara en je zult begrijpen wat wij bedoelen.

10. Namibië Palmwag concession

Dit is dan wel niet in Zuid-Afrika, maar het is er zo mooi en ongerept dat we dit toch met jullie willen delen. Palwag is een van de meest afgelegen natuurgebieden in Zuidelijk Afrika en maar liefst 450.000 hectare groot. Het gebied wordt gekenmerkt door de minimalistische schoonheid, verrassende rijkdom aan dieren en de grootste vrij rondlopende populatie zwarte neushoorns. Dit gebied grenst aan de Skeleton Coast National Park, waar de zeldzame woestijn leeuwen leven.  Het is onderdeel van de Namib Woestijn, de oudste woestijn van de wereld. Het gebied is zo ruig dat je er met zwaar materieel heen moet. Wil je er meer over zien, kijk dan deze aflevering van Floortje Dessing naar het einde van de wereld, Namibië.  

 


18 Maart 2016

Even wat anders.. 8x de leukste eetgelegenheden die niet door iedereen bezocht worden.

The Test Kitchen, Tasting Room en The Pot Luck Club zijn geweldige restaurants in Kaapstad en de wijnlanden, waar men heerlijk kan eten. Het enige nadeel is dat reserveren bij deze restaurants vaak al maanden van te voren moet en er dus weinig kans meer is om nog een tafeltje te bemachtigen wanneer de reizigers al in Zuid-Afrika zijn. Daarom hebben wij een lijstje gemaakt met de leukste eetgelegenheden die minder bekend zijn, maar wel erg goed.

Foliage

Dit restaurant in Franschhoek wordt omgeschreven als een chique bistro. Het menu van Foliage  wordt samengesteld met seizoensproducten, waarvan veel uit de natuur rondom het restaurant gehaald wordt. De ingrediënten die gebruikt worden zijn ingrediënten die op dat moment van het jaar groeien, daardoor is het eten erg puur en heerlijk. Gesloten op zondag.

Africa café

Tijdens je verblijf in Kaapstad moet je volgens ons toch zeker kennis maken met de Afrikaanse keuken en nou weten wij een uitstekende plek daarvoor, namelijk Africa café. De Afrikaanse stijl is overal in doorgevoerd, van het interieur tot de personeelskleding. Zeker een bezoekje waard dus!

La Mouette

Het restaurant is erg leuk ingericht en beschikt over een prachtige binnenplaats waar met mooi weer heerlijk gedineerd kan worden. Als het wat kouder wordt trouwens ook, want er zijn dekentjes beschikbaar waardoor het erg aangenaam blijft in de binnenplaats. De filosofie van La Mouette is: fine dining with integrity.

Creation wines

In de prachtige hemel en aarde vallei ligt Creationwines. Je kunt hier ’s middags niet alleen genieten van een prachtig uitzicht maar ook van heerlijk eten en heerlijke wijnen in het restaurant. Ga voor het Tapas Pairing Menu en maak kennis met 8 fantastische wijnen met daarbij 8 verschillende tapas. Geopend van 11:00u tot 17:00.

Post Card café

De naam zegt het al, Postcardcafe heeft het uitzicht van een ansichtkaart. Echt prachtig! Je kunt hier ontbijten, lunchen of genieten van koffie met gebak. Wat ook zeer aan te raden is, is de wijnproeverij die op het eilandje in het midden gedaan kan worden. Let op: het is van woensdag t/m zondag geopend van 09:30u tot 16:00u.

Zorgvliet Wine Estate (picknick)

Zorgvliet is gelegen in de prachtige Banhoek vallei. Geniet hier op een stralende middag op een groot grasveld van een heerlijke Picknick met een prachtig uitzicht. Je kunt ter plaatse kiezen uit verschillende picknickmanden die vers bereid worden. Dit is de favoriete plek van Madiba Travel en dat is niet zo gek aangezien de eigenaar Marc hier getrouwd is. Tip: Neem je eigen dekentje mee om lekker te zitten. Maandag en dinsdag gesloten.

Bosman’s

Bosman’s restaurant is gevestigd in het Grand Roche hotel en heeft een plekje in de top 100 van beste restaurants ter wereld. Naast heerlijk eten heeft het restaurant ook een uitstekende wijnkaart met award winnende wijnen. Trouwens, ook Bosman’s ligt weer op een prachtige plek met uitzicht over de Paarl vallei.

Foodbarn

Foodbarn betekent ‘vreetschuur’ en dat klikt wat ons betreft toch niet heel aantrekkelijk. Maar laat je niet misleiden door deze naam want de Foodbarn in Noordhoek is een geweldig fine dining restaurant. Zoals meerdere restaurants in Kaapstad heeft de Foodbarn ook een a la carte en tasting menu. Tip: zorg dat je een plekje over houdt voor het dessert, wij hebben gehoord dat deze geweldig zijn. Zondag en maandag alleen open voor lunch.

 


09 Maart 2016

Even wat anders voor bijzondere activiteiten in Kaapstad

Iedereen die in Kaapstad komt is weleens met de boot naar Robben Island gegaan, heeft de kabelbaan naar de Tafelberg genomen en heeft de pinguïns bij Boulders Beach gezien. Ook weet iedereen dat het mogelijk is om te paragliden vanaf Signall Hill, een helikopter vlucht te boeken in de V&A Waterfront, op een wijnboerderij te picknicken of een wijnkelder te bezoeken. Het is natuurlijk niet voor niks dat deze activiteiten zo populair zijn, maar wij zijn op zoek gegaan naar de wat minder bekende en minder toeristische activiteiten die absoluut de moeite waard zijn tijdens een verblijf in Kaapstad en omstreken.

Dus wil jij wel eens wat anders doen, bekijk dan deze lijst!

1. Kajakken voor de kust van Kaapstad

Het prachtige Kaapstad vanaf het water bekijken, sportief bezig zijn en dan soms ook nog verrast worden door zeehonden, dolfijnen, pinguïns en walvissen. Dat klinkt toch als muziek in de oren. Het is een kajak trip van 3 tot 5 kilometer onder begeleiding van een gids. Ook nieuwsgierig geworden naar deze geweldige activiteit, kijk dan snel even op: http://kayak.co.za/

2. Snorkelen met zeehonden

Snorkelen tussen de zeehonden, dat is een ervaring die je niet wil missen tijdens je verblijf in Kaapstad. Met een boot vaar je naar het eiland waar honderden zeehonden leven. Hier duik je het water in met je snorkel spullen om te zwemmen tussen deze geweldige dieren.

http://sealsnorkeling.com/

3. Supppen bij Boulders Beach

Met je SUP board tussen de pinguïns, ook weer zo’n bijzondere activiteit die je kunt doen in Kaapstad. Boulders Beach, op 45 minuten rijden van Kaapstad, is het thuis van een kolonie Afrikaanse Pinguïns. Je kunt hier samen met een zeer ervaren gids op een surfboard staan en langs de kust paddelen terwijl de pinguïns langs je heen zwemmen en op de rotsen toekijken hoe jij hun wateren beheerst.

http://www.toescapeto.com/escapeexplore/private-cape-adventures

4. Bo-Kaap cooking tour

Voor de kookliefhebbers hebben we ook iets bijzonders, koken in de Bo-Kaap. Deze kookles wordt verzorgd door Zainie, een inwoonster van de Bo-Kaap. Het leuke is dat de kookles bij haar thuis verzorgd wordt. Tijdens de ‘cooking tour’ word je niet alleen geleerd om de lokale gerechten te maken, maar je wordt ook meegenomen in de wijk voor een korte wandeltour en een bezoek aan een kruidenwinkeltje. Na de wandeltour en kookles word je uitgenodigd voor een heerlijke lunch, want de gerechten die je gemaakt hebt moeten natuurlijk wel geproefd worden.

http://www.bokaapcookingtour.co.za/

5. Overnachten in Tafelberg National Park

Slapen op de Tafelberg? Ja dat is zeker mogelijk, maar bij veel mensen niet bekend. De Overseers Mountain Cottage beschikt over 16 slaapplaatsen, waardoor het dus geschikt is voor groepen. De cottage heeft een eigen braai plaats, waar je samen kan genieten van een heerlijke bbq, met daarbij natuurlijk een geweldig uitzicht over de mooiste stad ter wereld.

https://www.sanparks.org/parks/table_mountain/tourism/facebook_availability_dates.php?id=1289&resort=178

6. Kloofing trip Suicide Gorge

De naam verklapt al wel dat dit een avontuurlijke activiteit is. Geschikt voor mensen die sportief aangelegd zijn en wel van wat adrenaline houden. Tijdens de kloofing trip maak je sprongen in het water van tussen de 3 en 15 meter hoog. De trip is 17km lang en als je eenmaal in de kloof zit dan kan je er alleen nog uit door de route af te maken. Let’s be adventurers!

Check de website voor meer informatie: http://www.frixionadventures.co.za/adventure-tourism/suicide-gorge.htm

7. Cape Canopy Tour

Op één uur rijden van Kaapstad ligt het Hottentots Holland Nature Reserve. In dit prachtige natuurgebied kun je de avontuurlijke Canopy Tour doen. De route bestaat uit 11 verschillende zip lines, sommige meer dan 300m lang. Geniet tussendoor van de prachtige natuur. Een avontuurlijke activiteit voor jong en oud die zeker de moeite waard is!

https://www.canopytour.co.za/

8. Fat Bike tour

Weer een mega-coole activiteit die je moet doen als je in de Overberg regio bent. Over het strand en door de witte duinen fietsen op een fat bike. Dit is een bijondere fietstocht waarbij je bent omgeven door het mooiste duinlandschap van de Westkaap. Samen met Dave (de gids) kan je verschillende trails kiezen, over het strand naar Hermanus, of dwars door de duinen van Walker Bay Nature Reserve. Neem zeker even een kijkje op de website en bel Dave als je in de buurt bent.

http://www.fatbiketours.co.za/

9. Braai bij Oudekraal

Braaien zeg je? Ja, braaien, dat is Zuid-Afrikaans voor barbequen. Liefst met heel veel vlees, alles tegelijk serveren en weinig poespas eromheen. Oudekraal is een adembenemend strandje tussen Camps bay en Llandudno. Er zijn verschillende privé braai plaatsen waar je gebruik van kan maken. Braaien met een beter uitzicht ga je niet vinden. Ook een geweldige activiteit met kinderen, zij kunnen tijdens het braaien lekker spelen op het strand en zwemmen in de zee. Tip: Neem je eigen hout mee en kom op tijd, deze plek is populair.

http://www.kaapstadmagazine.nl/hidden-gems-kaapstad

10. Sand Dune boarding

Op een ‘’snow’’board, maar dan van de duinen racen. Een gave activiteit dichtbij Kaapstad die ook maar bij weinig toeristen bekend is. Hou je van avontuur dan is dit zeker wat voor jou!

http://sandboardingcapetown.com/

11. Stanford river cruise

Nog eentje dan . . Een bootcruise over de prachtige Klein Rivier is een leuke activiteit met kinderen of een groep vrienden. De boot beschikt over een braai, dus onder het varen kan er lekker gegeten worden. De Klein Rivier loopt door een mooi gebied waar vele vogels leven. Het is ook mogelijk om een ‘sundowner’ cruise te doen, geniet tijdens het varen van de prachtige omgeving en de zonsondergang. Ook is het mogelijk om te zwemmen in de rivier en achter de boot aangetrokken te worden in een opblaasband.

http://www.africanqueenstanford.co.za/

 


03 Maart 2016

Even wat anders voor een goede nachtrust!

Een boomhut in het Kruger Park of een hutje in een Xhosa dorpje in de Transkei. Wie op zoek is naar bijzondere slaapplekken in Zuid-Afrika raden wij aan om dit lijstje te bekijken. Het zijn niet de gebruikelijke accommodaties, maar juist totaal iets anders.

 

star lodge

 

1. Eco training South Africa

Wil je slapen onder de sterren in het Krugerpark en ook nog wat over de natuur leren? Dan is er geen betere optie dan dit.. de Wilderness Trails Skills! Tijdens deze 5-daagse tour slaap je buiten middenin de natuur in je slaapzak op een matje in het noordelijke deel van het Kruger National Park. Tijdens de nachtelijke uurtjes moet iedereen om de beurt een uur bij het vuurtje waken en controleren dat er geen grote wilde dieren nabij de slaapplek rondlopen. Niet normaal gaaf!

http://www.ecotraining.co.za/courses/short-courses/15-wilderness-trails-skills

2. Mbolompo Homestay

Wil je even weg van de toeristische trekpleisters en het echte Afrika beleven, dan is overnachten in dit tradionele Xhosa dorp echt iets voor jou. Het dorp ligt boven een inheems bos en kijkt uit op de Mncwasa riviermond. Laat je verrassen door de gastvrijheid van deze mensen en je zult tijdens je verblijf het authentieke Afrikaanse dorpsleven ervaren.

http://mbolompohomestay.weebly.com/

3. The Star Suite

Slapen in een grot in het prachtige Cederberg gebied met een prachtig uitzicht, dat klinkt toch fantastisch! En dat is het ook. Maar het kan nog een beetje beter . .  Naast de cave suites is er ook een mogelijkheid om te overnachten in de buitenlucht, onder de prachtige sterrenhemel. De Star Suite is gebouwd op een platform in de rotsformatie.

http://www.kaggakamma.co.za/accommodation.html

4. Kingston Treehouse

Daar is ie dan . . Overnachten in een boomhut staat bij vele reizigers op de bucketlist! Wat is er nou mooier dan deze af te vinken in Zuid-Afrika. Wildlife om je heen en ’s avonds genieten van de sterrenhemel, klinkt als een fantastische combinatie. De Kingston Treehouse van Lion Sands is zeker 1 van de meest luxueuze boomhutten in de wildernis.

http://www.lionsands.com/our-treehouses/kingston/

5. The Outpost

Gelegen in het noordelijke deel van Kruger Park (zelfde gebied waar je in een matje tussen de wilde dieren kan slapen) vind je The Outpost. De open kamers met het waanzinnige uitzicht over de wildernis maken dit tot een unieke slaapplek. Klik maar even op onderstaande link en je begrijpt waarom deze accommodatie in het lijstje thuis hoort.

http://www.seasonsinafrica.com/lodges-in-south-africa/kruger-lowveld-lodges/the-outpost-kruger-national-park/

6. Tintswalo Atlantic

De locatie en het uitzicht zorgen ervoor dat Tintswalo Atlantic ook een plekje krijgt op deze lijst. Dichter bij de zee kun je niet slapen in Zuid-Afrika. De accommodatie beschikt over verwarmde zwembaden en een jacuzzi met dit geweldige uitzicht en omdat ze verwarmd zijn kan er het hele jaar van genoten worden. Geniet van de prachtige zonsondergang, mooier is er niet!

http://www.tintswalo.com/atlantic/

7. AfriCamps

De trend ‘‘glamping’’ ontbreekt in Zuid-Afrika zeker niet. Hier slaap je in een luxe tent op een boerderij in de Kleine Karoo. Doordat AfriCamps samenwerkt met lokale boeren die de tenten op hun land hebben laten bouwen, krijgt een verblijf op een AfriCamps-site een extra dimensie ten opzichte van een ‘gewone’ kampeervakantie. Als je het leuk vindt kan je meedraaien met het dagelijkse leven van de boer: paardrijden, koeien melken, druiven, bloemen of groenten plukken, het vee bijeenhouden of samen op zoek gaan naar bokkies en ander wild. Die avond zal je zeker lekker slapen in deze luxe tent.

http://www.africamps.com/

 


24 februari 2016

Top 11 activiteiten omgeving The Crags

1. Bezoek aan Kurland Village met Pieter

Kurland Village is een arm township waar het dagelijkse leven totaal anders is dan we gewend zijn in Nederland. Pieter Janse van Rensburg zet zich al jaren in voor de dorpelingen van Kurland Village. Hij heeft onder andere het clubhuis van de lokale rugbyclub gebouwd, hij is trainer/coach van deze rugbyclub, hij organiseert dansavonden, helpt Joyce met haar Soup Kitchen en leert de senioren hoe ze bloemkool en spinazie in hun moestuintjes kunnen laten groeien. Kortom een bezoek aan deze township samen met Pieter mag niet ontbreken.

http://www.kaapstadmagazine.nl/madiba-travel-kurland

2. Bloukrans bungee jump

Voor iedereen die wel van een beetje adrenaline houdt mag de hoogste bungee jump ter wereld niet ontbreken bij een bezoek aan The Crags. Bloukrans is de brug waar je vanaf zult springen. En als je daar bent zul je ervaren dat naar een brug kijken nog nooit zo eng is geweest. Zelfs de meest hardcore adrenalinejunkies zie je hier even slikken wanneer je in de verte een noodkreet hoort wanneer je weer iemand van de brug af ziet springen.

https://www.faceadrenalin.com/

3. Lunch en wijnproeverij bij Bramon Wine Estate

Wanneer je in The Crags overnacht mag je een bezoek aan het Bramon Wine Estate niet overslaan. Bramon Wine Estate is één van de allerleukste restaurants aan de Garden Route, en met name lunchen is hier bijzonder populair. Je picknicktafel staat pal tussen de wijngaarden, en op tafel wordt een tapas-achtige selectie van vers brood, heerlijke tapenades en Zuid-Afrikaanse specialiteiten als ‘bobotiloempia’s’ en springbok carpaccio geserveerd. Vergeet niet de prijswinnende wijnen van Bramon te bestellen. En belangrijker nog: tijdig te reserveren!

http://www.bramonwines.co.za/

4. Elephant sanctuary

In de Elephant Sanctuary leven Afrikaanse olifanten. Je kan hier op een interactieve manier in contact komen met de olifanten. Hand in slurf wandelen, voeden van de olifanten en een stukje op de rug van de olifant rijden zijn de activiteiten die hier gedaan kunnen worden. Het is een indrukwekkende ervaring om zo dichtbij de dieren te komen. Deze activitieit is aan te raden voor jong en oud.

https://elephantsanctuaryplett.activitar.com/

5. Africanyon

Voor wie van avontuur houdt is dit een geweldige activiteit. Verken onder professionele begeleiding de rivier op een geweldige manier, door ziplining, abseilen, springen, zwemmen en glijden van natuurlijk glijbanen. Deze activiteit duurt ongeveer 4 uur. Let the adventure begin!

http://www.africanyon.com/

6. Tenikwa wildlife centre

In Tenikwa kan je verschillende Afrikaanse katachtige bewonderen en onder andere met de cheeta in aanraking komen. Elke ochtend is er een mogelijkheid om bij zonsopgang met de cheeta’s te wandelen. Een geweldige ervaring toch!

http://tenikwa.com/

 7. Horse trail hog hollow

Experience the Tsitsikamma on horseback! Dit is de beste optie om te paard de Tuinroute te verkennen. Voor de paardenliefhebbers mag deze activiteit zeker niet ontbreken, maar ook voor onervaren rijders is dit een fantastische manier om opzoek te gaan naar de schoonheid van Tsitsikamma. Tip: reserveer van te voren, want deze activiteit is zeer gewild.

http://www.horseridinggardenroute.com/trails.html

8. Sea Kayaking

De zee op met een kajak en dan ook nog dolfijnen, zeehonden of zelfs walvissen (juli-oktober) tegenkomen. Dat klinkt toch te mooi om waar te zijn, maar de kans is groot wanneer je deze activiteit gaat uitvoeren in Plettenberg Bay. Er zijn verschillende organisaties die kajaktours aanbieden. Kijk zeker van te voren even naar de meest geschikte organisatie en reserveer, want ook deze activiteit is zeer geliefd.

9. Birds of Eden

Birds of Eden is een vogelparadijs waar 3000 vogels vrij rondvliegen. De vogelliefhebber moet hier zeker een bezoekje aan brengen. Ook is dit een geweldige activiteit voor gezinnen met jonge(re) kinderen.

http://www.birdsofeden.co.za/

10. Monkeyland Primate Sanctuary

Monkeyland is het eerste apenreservaat ter wereld waar de, voorheen in gevangenschap levende, apen vrij mogen bewegen in een enorm inheems bos. Tip: Ga lunchen in het restaurant bij Monkeyland en zie de apen voorbij komen tijdens het eten. Ook weer erg leuk met de kinderen.

http://www.monkeyland.co.za/

11. Als je er toch bent . . . Een bezoek aan Woman on the move

Woman on the move werd 7 jaar geleden opgericht om een groep ondernemende, talentvolle vrouwen uit Kurland Village de kans te geven om hun vaardigheden te gebruiken en op die manier ambachtelijke voorwerpen te maken en te verkopen. De groep bestaat op dit moment uit 3 vrouwen die dagelijks hun vaardigheden en kwaliteit van produceren blijven verbeteren. Het gaat zelfs zo goed dat ze door grote hotels en kledingmerken benaderd worden om voor hun werk te gaan verrichten.

De ambachtelijke werkplaats kan bezocht worden om te zien hoe deze vrouwen werken en wat ze produceren. In de winkel worden de ambachtelijke producten verkocht, zoals leren tassen, kralen poppetjes, prachtige kussenslopen en geborduurde tafelkleden.

Als je de overige acitviteiten allemaal toevoegd aan het reisschema dan rij je meerdere keren langs Women on The Move. Stop even om gedag te zeggen en een kijkje te nemen in het winkeltje. Dit wordt enorm gewaardeerd.

http://www.cruisethecrags.co.za/cruise/art/woman.html


22 februari 2016

Nieuwe collega

We zijn blij met onze nieuwe college en daarom hieronder een leuk stukje over haar. Jasmine gaat zich bezig houden met marketing van friends of Kurland, de plaats waar zij vandaan komt. We hebben haar gevraagd om haarzelf te introduceren. Lees het mooie bericht hieronder, rechtstreeks uit het hart.

Dear Readers and Followers, I would like to share a little something with you..

I am Jasmine Koopman, a permanent resident in Kurland Village. I am currently studying BEd at the University of Cape Town. I recently got into contact with Marc and Pieter and started working at the offices for Friends of Kurland.

As a permanent resident of our underprivileged village I’ve lived to see many things. The incredible high rate of poverty and how youngsters easily adapt to bad habits. It is terrifying, believe me. With that being said, our village rugby club helped a lot of youngsters staying of the streets. Friends of Kurland got actively involved into the sports, by supporting them financially. There was hope! That is not all, a few years back Friends of Kurland started an soup kitchen, run by a well-known lady in the village, Joyce Ghall. She devoted her life to these children and made sure they do not get hungry. The feeding scheme provides a full meal to every child who needs one. That’s kicking poverty in the face! Well done! Friends of Kurland helps the village with growth.

A small business with a few entrepreneurs started a few years ago, hoping their vision would be successful. These were very talented seamstresses. Unfortunately their dreams were shattered due to money irregularities. Three of the ladies stayed behind hoping for the better. Right now the business is up and running with the help of Friends of Kurland of course. There is still a few hiccups like finding sponsors for things such as material, sewing machines etc. which we hope will be resolved in the near future. So if you are in the village be sure to make a turn at the Ubuntu/Woman on the Move factory.

I can say with pride that Friends of Kurland is doing an exceedingly good job in uplifting and supporting our Village. I could not be more thankful.

I would like to thank every sponsor for their open hearts and the fact that they are not afraid to stick their hands into their pockets. I would also like to thank Marc for giving me the opportunity to be a part of helping my community, I will be thankful forever.

Lastly, I want to thank the man behind it all, Pieter van Rensburg, thank you big guy. You make hearts happy 🙂

Jasmine Koopman


11 februari 2016

Kerst lunch in Kurland Village

Elk kind zou met kerstmis geluk en liefde moeten ervaren, maar de realiteit is dat veel kinderen niet eens een maaltijd hebben met kerst. Een groep Nederlandse reizigers maakte het voor 100 kinderen van Kurland Village mogelijk om het kerst gevoel te ervaren door ze cadeaus en een gezonde lunch te geven.

Wil je meer lezen over deze kerstlunch, ga dan voor de nieuwsbrief naar onderstaande link:

http://us5.campaign-archive2.com/?u=a208c2546573c49a8ce3cda5d&id=7b6c406830

Kerst Kurland Village


11 februari 2016

Een geweldige reis met dank aan..

Rondreizen door Zuid Afrika met kleine kinderen is geen probleem, zolang het maar goed georganiseerd is van te voren. Lees via onderstaande link de ervaringen van Ingrid over het reizen met een kind.

http://www.travelbynoa.nl/nl/blog/post/14-een-geweldige-reis-met-dank-aan.html

 


06 maart 2015

Update over de branden in Kaapstad

Aangezien het wereldnieuws is geweest, geven we jullie graag een (Engelstalige) update over de branden die sinds zondag 1 maart 2015 door Kaapstad razen.

From the City of Cape Town Safety & Security Executive Director Richard Bosman:
“Good morning All, we had an excellent night, no flare ups at all, ground crews still monitoring and working the 3 active areas in Clovelly, Boyes Drive and Constantia area, helicopter recce will be done early am to get a better picture and check on the Constantia area, we will be debriefing at 8am to direct our efforts today and review the nights actions.
Last night for the first time in days no visible fires on the mountain, all one saw was the flicking red lights of the ground crew vehicles at the scenes they were busy tending”
Great news.

From Ingram Casey Southern African Director of Atta:
“All fire crews and volunteers remain on high alert with stronger winds expected over the next few days but for now the signs that the wild fire situation is under control are looking good. The majority of roads are open bar one or two (including Chapman’s Peak Drive) and visitors to Cape Town can expect to find major tourist areas of Cape Town open for business and pleasure as usual. Whilst large parts of the Table Mountain National Park have been damaged Table Mountain itself, Cape Point, Boulders Penguin Beach, Kirstenbosh Gardens and many other areas of outstanding beauty around Cape Town remain open and largely unaffected so there is no shortage of places to enjoy hikes and the great outdoors of the Cape”.

The vast majority of areas effected by fire form part of the protected Cape Floral Kingdom vegetation consists predominantly of several different types of the unique and rich Cape Fynbos which requires wild fires for regeneration so the parts of the mountain effected are expected to see a full recovery.

Tintswalo Atalantic Hotel on Chapmans Peak sadly was the only hotel destroyed by the fire along with a relatively small number of private property given the size and area covered by the fire. SATIB Atta’s insurance advisors have confirmed they are working with Tintswalo Atlantic and the plan is to recreate the hotel into an even more magnificent place than it was before.

The Cape Argus Cycle race the world’s largest timed cycle race with 35,000 participating cyclist will take place this Sunday 08th March but on a shortened course to avoid stretching the Southern Peninsulas emergency services any more than they have been this week.

Whilst some property has been damaged there has been no loss of human life or reports of serious injury. The overwhelming feeling from the Cape Peninsula is of solidarity and gratitude for the teams both professional and volunteer fighting the fires and supporting the firefighting efforts. Donations for the volunteer wildfire association can be made here https://www.givengain.com/cgi-bin/giga.cgi… for anyone wondering how to help from afar.


18 februari 2015

Door middel van een drone, gemaakt door Relais & Chateaux, is de schoonheid van zuidelijke Afrika op film vastgelegd. Neem even 4 minuten de tijd om te genieten van deze prachtige beelden! http://youtu.be/e6FcfnqKjrw


20 januari 2015

Food for waste project in Kurland Village

Update uit Kurland Village!

Vrijwilligers Wouter en Derk zijn net terug van een bezoek aan Kurland Village, waar ze geholpen hebben met het zogeheten Food for Waste project. Doel van dit project is om samen met de bewoners van Kurland Village het dorp op te ruimen en de bewoners vervolgens voor het opruimwerk te belonen. De zakken (gescheiden) afval die de bewoners wegbrengen worden gewogen en daarna gerecycled. Als dank en beloning mogen de ‘opruimers’ vervolgens in het winkeltje van het dorp eten, drinken, kleding en andere levensbehoeften uit kiezen.

Het Food for Waste project maakt het dorp niet alleen een schonere, meer leefbare plek, maar creërt ook banen voor de inwoners. Madiba Travel ondersteunt het project met de stichting Friends of Kurland en hoopt daarmee een positieve bijdrage te leveren aan de toekomst van Kurland Village en haar inwoners.


31 Jul

Noodkreet uit Kurland Village

“Er is tot aanstaande vrijdag genoeg eten en drinken voor de slachtoffers. Daarna is het op.”

In de nacht van zaterdag op zondag werd de township van Kurland afgelopen weekend verrast door een brute brand. De brand, waarvan de oorzaak nog niet officieel is vastgesteld, hield een paar uur aan voordat de brandweer het vuur onder controle had.

Die paar uur waren genoeg om zo’n 35 gezinnen in de township dakloos achter te laten. Zo’n 35 gezinnen – dat zijn ongeveer 120 mensen, waaronder bijna 50 (kleine) kinderen. Sinds dit weekend zijn ze ondergebracht in de aula van een school, waar ze voor eten, drinken en kleding volledig afhankelijk zijn van hulp van anderen.

Madiba Travel heeft een warme band met Kurland Village en de inwoners. Niet in het minst dankzij een jarenlange vriendschap tussen Marc Schoon – oprichter en eigenaar van Madiba Travel – en Pieter Janse van Rensburg, oud rugbygenoot van Marc en zelf inwoner van Kurland. Pieter en zijn vrouw Naomi zetten zich al jaren in voor de bewoners van Kurland Village – gelegen aan de rand van Plettenberg Bay aan de mooie Tuinroute die zoveel vakantiegangers tijdens hun verblijf in Zuid-Afrika afreizen.

“Er is tot aanstaande vrijdag te eten voor de slachtoffers, daarna is het op,” vertelt Pieter zondag aan telefoon. Ook voor basisvoorzieningen zoals kleding, zeep en shampoo zijn de dakloze families volledig aangewezen op hulp van buitenaf. “De gemeenschap van Kurland probeert zoveel mogelijk te helpen en spullen te geven, maar hun middelen zijn niet oneindig. Helaas. Want de slachtoffers in de township hebben echt helemaal niets meer.”

Madiba Travel maakte meteen een bedrag van R7000 (omgerekend ongeveer 700 euro) over naar Pieter, die met dat geld diezelfde ochtend nog boodschappen bij de supermarkt deed. Pieter: “Het voeden en verzorgen van de slachtoffers is nu prioriteit, daarna komt stap twee: het heropbouwen en herinrichten van huizen.”

“Dit raakt mij diep,” aldus Marc. “Ik ken veel van de mensen in de township, ik zie ze regelmatig als ik in Kurland bij Pieter op bezoek ben. Vorige week waren er nog vakantiegangers via Madiba Travel een dag op bezoek in de township, alwaar ze een hele dag met kinderen van de crèche speelden. Het is enorm wrang om te bedenken dat veel van die kindjes nu helemaal niets meer hebben.”
Help!

Een noodkreet: help Madiba Travel deze mensen te helpen! Maak een bedrag – hoe klein ook – over op rekening van de Stichting Friends of Kurland, een stichting die Madiba Travel in januari 2012 in het leven riep. Elke euro, dollar of rand wordt linea recta doorgestort naar Pieter, die er persoonlijk mee naar de supermarkt en kledingwinkels gaat, inkopen doet, kookt en zaken uitdeelt. Naast Pieter en Madiba Travel zijn er meerdere organisaties en instanties in de buurt die ook uit alle macht proberen een steentje bij te dragen.

Help jij ons de inwoners van Kurland Village te helpen?

Alle hulp en donaties zijn niet alleen enorm welkom, maar ook gewoon meer dan nodig! Doneren kan op rekening 611039982 ten name van Stichting Friends of Kurland.

Weblinks