Ga naar hoofdinhoud

Voor wie nét dat beetje meer luxe wil: dit zijn de duurste plekken om te overnachten tijdens je vakantie in Zuid-Afrika en de omliggende landen. 

Geld speelt geen rol. Je kunt erin zwemmen. Een fles wijn van een paar honderd euro noem je een koopje en voor een vakantie geef je met gemak een paar tienduizenden euro’s uit. Nou Dagobert Duck, het is tijd om de meest exclusieve vakantie van je leven te boeken. Want aan over-the-top-exclusieve lodges en hotels in Zuidelijk Afrika geen gebrek. Wij hebben een tiental namen van accommodaties in Zuid-Afrika (en buurlanden) die in onze ogen de absolute best of the best zijn.

Volgens Marieke zijn er wel meerdere tientallen namen die in dit lijstje thuishoren. Het was geen makkelijke opgave, al was het maar omdat ’the best of the best’ niet alleen bepaald wordt door hoe duur het is om ergens te slapen, maar ook te maken heeft met de unieke locatie, de grootte van de kamers, hoe bijzonder het uitzicht precies is, hoe afgelegen je in de bush zit (bij safari lodges), hoeveel man personeel je erbij krijgt (!), hoe ver je eventuele buren bij de accommodatie vandaan zitten, etc.

Pas op: jaloers aangelegde mensen lezen niet verder…
Waarschuwing: als je jaloers aangelegd bent en er moeite mee hebt om dingen te zien waar je waarschijnlijk nooit aan zal kunnen ruiken, dan kan verder lezen de nodige schade berokkenen. Omdat overnachten in één van onderstaande stulpjes echt alleen maar weggelegd is voor de (extremely) lucky few. 

Dit zijn in willekeurige volgorde – 12 waanzinnig exclusieve lodges en hotels in Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, Zambia en Mozambique. Allen even onbeschrijflijk mooi, maar we gaan toch een poging wagen.

1. Molori Safari Lodge, Madikwe Game Reserve, Zuid-Afrika


Molori is absoluut één van de meest luxe safari lodges van Zuidelijk Afrika. Molori betekent ‘dromen’ in het Setswana en dat is voor het overgrote deel van de safariliefhebbers die hier verblijven ook het geval. Alleen reizigers met (zeer) goedgevulde portemonnee kunnen deze droomlodge in het Madikwe Wildreservaat bezoeken. Prijzen beginnen hier namelijk vanaf USD 880 per persoon. Uiteraard per nacht, ja.

2. Ulusaba Cliff Lodge, Sabi Sand, Zuid-Afrika


Ulusaba Cliff Lodge is eigendom van niemand minder dan Sir Richard Branson. In de categorie: zeer bijzonder luxe. Kijk alleen maar naar de foto van de suite met het waanzinnige uitzicht over de wildernis van Sabi Sand Wildreservaat en je realiseert je dat hier slapen een ‘once in a lifetime experience’ is. In hoofdletters. Voor zo’n USD 800 per persoon per nacht (althans, daar beginnen we) is deze once in a lifetime echt ‘once‘.

3. Vamizi Island, Mozambique


Welkom in de mooiste Island Retreat & Beach Lodge van heel Zuidelijk Afrika, gelegen op een privé-eiland in de azuurblauwe (warme) Indische Oceaan. Zo moet paradijs eruit zien! En als je het niet erg vindt om er USD 1,000 per persoon voor neer te leggen, is dit paradijs een nacht lang voor jou.

4. Chinzombo Norman Carr, South Luangwa National Park, Zambia


Deze super-de-luxe lodge in Zambia’s South Luangwa National Park is sinds maart 2013 open en behoort tot de mooiste safari lodges in Zambia. Zelf hebben ze gekozen voor de slogan ‘Wildly Luxurious’. Zeer passend bij deze luxueuze lodge gelegen in de Luangwa valley aan de Luangwa rivier. Voor ommenabij USD 1250 per persoon kun je hier een nachtje komen slapen. Kortom: zin in een luxe vakantie in Zambia? Zet deze maar op je lijstje.

5. Little Mombo, Moremi, Botswana


De meest luxe lodge in Moremi en Okavango Delta: hier is echt aan elk detail gedacht. Vooral de ligging in één van de mooiste, meest dichtbevolkte wildlifeparken maakt deze lodge op veel vlakken ‘beter’ dan andere luxe lodges in de delta. Wie hier op safari gaat, ziet geheid de bush in optima forma, inclusief heel veel dieren. Ook de exclusiviteit (er zijn slechts drie kamers) maakt dat Little Mombo heel hoog op Marieke’s persoonlijke favorietenlijstje scoort. Hij scoort trouwens ook erg hoog qua prijskaartje: USD 2410 per persoon per nacht.

6. Tswalu Motswe, Kalahari, Zuid-Afrika


Een buitengewoon mooie lodge in een ongekend mooi gebied. Tswalu Motse ligt in de Kalahari in het noordwesten van Zuid-Afrika. Het is het grootste private wildreservaat van het land, een weelde van luxe en prachtig ‘off the beaten track’. Ook hier veel wild, hoewel je hier niet per se komt om de Big Five ‘af te tikken’, maar vooral om te genieten van de ongeëvenaard mooie natuur en de ultieme desolaatheid van de plek. Hoe je er het makkelijkst komt? Met het vliegtuig natuurlijk. Overigens een van de ‘goedkopere’ uit het lijstje: slechts USD 965 per persoon per nacht.

7. Ellerman House, Kaapstad, Zuid-Afrika


‘Top of the bill’ in de mooiste stad ter wereld: Ellerman House in Bantry Bay, zonder twijfel een van de allermooiste wijken van Kaapstad. Dit hotel is veruit het mooiste boetiekhotel in Kaapstad. Met dank aan de de ligging, de service, de kamers en het uitzicht op zowel Kaapstad, de zee als Camps Bay: stuk voor stuk onovertroffen. Daarnaast behoort de kunstgalerij van Ellerman House tot één van de grootste privé-kunstcollecties van het zuidelijk halfrond. Voor gezinnen zijn de nieuwe(re) villas ook zeer aan te raden.

8. Delaire Graff, Stellenbosch, Zuid-Afrika


Bij aankomst bij Delaire Graff word je welkom geheten door twee levensgrote bronzen jachtluipaarden. Delaire heeft er de afgelopen jaren alles aan gedaan om de beste, mooiste en meest luxe lodge in de Kaapse wijnlanden te worden. Niet gemakkelijk, gezien de aanwezigheid van enkele andere fantastische hotels en lodges. Toch verdient Delaire Graff een vermelding in dit lijstje, grotendeels te danken aan de prachtige ligging met uitzicht over de Banghoek Vallei, de private plunch pool bij elke kamer en de moderne uitstraling van de lodge.

9. Little Kulala, Sossusvlei, Namibië


Deze lodge ligt in de oudste woestijn van de wereld, de Sossusvlei. De unieke ligging (met privé-ingang naar het National Park) en de extra elementen zoals service, uitzicht, starbed en het uitzicht over de rode duinen van de Sossusvlei geven deze lodge nét al die vele beetjes extra dat het voor Marieke de mooiste en meest bijzondere lodge van Namibië is. En dat voor een prikkie: slechts USD 770 per persoon per nacht.

10. Jack’s Camp, Makgadikgadi, Botswana


Wederom de unieke ligging van Jack’s Camp zorgt ervoor dat deze mooie lodge ook bij Marieke’s favoriete lodges in Zuidelijk Afrika hoort. Jack’s Camp ligt in de Makgadikgadi Pan van Botswana. Niet alleen de prachtige wildernis, maar ook de klassieke stijl, aankleding en interieur maken het een hele bijzondere lodge.

11: Birkenhead House, Hermanus, Zuid-Afrika


Nog eentje in de Westkaap om een goede mix te houden tussen de safari lodges en de mooiste hotels in de ‘bewoonde wereld’. Birkenhead is het meest luxueuze hotel aan Walker Bay Nature Reserve, op ongeveer 1,5 uur rijden van Kaapstad. Gelegen op de rotsen met waanzinnig uitzicht over de Atlantische Oceaan. Hier kan je wakker worden terwijl de walvissen bijna in het zwembad springen (van juli tot december).

12: Rovos Rail, Kaapstad – Dar es Salaam


In veel opzichten is Rovos Rail een aparte keuze, maar toch moet deze trein toegevoegd worden als bonus in het overzicht van meest exclusieve accommodaties. Met name de langere treinrit van Kaapstad naar Dar es Salaam is alleen weggelegd voor de reiziger die van luxe houdt en die dit kan (en wil) betalen. Voor een kleine USD 12,000 is de suite voor de hele rit (15 dagen lang) van jou.

Tot zover de jaloersmakende plaatjes. Inderdaad, ook voor ons blijft dit bij dromen. Het hoeft natuurlijk allemaal niet zo over the top en the best of the best, want een ‘gewone’, mooie vakantie ligt voor iedereen binnen handbereik.

Bron: dit artikel is geschreven in samenwerking met onze partner Kaapstad Magazine.

Back To Top