Ga naar hoofdinhoud

Het mooiste van de Moederstad, de Wijnlanden, de Sossusvlei, Dune 45 en op safari in Etosha National Park. Een droomreis!

Er zijn een aantal redenen waarom een vakantie in Kaapstad en Zuid-Afrika weergaloos mooi is. Eén ervan is dat het zich heel goed laat combineren met een reis naar één van de buurlanden, zoals Namibië.

Laatste update: april 2019

Namibië is vooral bekend om de rode zandduinen van de Sossusvlei, de mooie kust langs de Skeleton Coast en de safari die je in het Etosha National Park kunt doen. Ongerept is het land zeker nog te noemen: het is het één na dunstbevolkte land ter wereld en een tikkeltje minder drukbezocht dan Zuid-Afrika. Het is niet zonder reden dat Namibië als vakantiebestemming steeds meer mensen trekt.

Marieke: “Zuid-Afrika is prachtig, maar Namibië heeft ook iets unieks, het is echt ‘one of a kind’. Ik zou bij een gecombineerde rondreis van Zuid-Afrika en Namibië vooral de focus leggen op Kaapstad en Namibie.”

Rondreis drie weken Kaapstad & Namibië 

Vlucht van Amsterdam naar Kaapstad (Zuid-Afrika)
Kaapstad ontdekken
De Tafelberg, Lion’s Head, Kirstenbosch Gardens, township tour, Robbeneiland, Cape Point, Camps Bay en al die andere prachtige must-see & do’s in Kaapstad volgens Kaapstad Magazine. Een verblijf in Kaapstad zou volgens ons minstens vier nachten moeten zijn: er is namelijk zo veel moois te zien en te doen!

Vlucht van Kaapstad (Zuid-Afrika) naar Windhoek (Namibië)
Kalahari
Bij aankomst in Windhoek de huurauto ophalen en in 3 uur naar de prachtige Kalahari rijden. Hier slaap je minstens twee nachten om dit mooie gebied te verkennen.

Sossusvlei / Dune 45 / Deadvlei (Namib Naukluft woestijn)
De volgende stop is de wereldberoemde Sossusvlei. Het is ongeveer 4 uur rijden en dan komen jullie in 1 van de meest bijzondere delen van Namibië. De mooie rode zandduinen (o.a. Dune 45) zijn het mooist bij zonsopgang. Het is dus zaak om vroeg op te staan om de eerste zonnenstralen op de duinen te zien schijnen.

Swakopmund 
Het is een lange autorit naar Swakopmund. Dit stadje is Duitser dan Duits. Het is de enige kustbestemming in Namibië (in dit reisschema) en jullie kunnen hier oa. boottochten maken op de oceaan en quadbiken in de duinen.

Damaraland 
Eén van de mooiste natuurgebieden van Namibië. Damaraland heeft prachtige vergezichten, tientallen tafelbergen en ook zijn er diverse natuurgebieden waar de zwarte neushoorn, woestijn olifant en de woestijn leeuwen te vinden zijn. Een unieke bestemming en zeker 1 van mijn favoriete delen van Zuidelijk Afrika.

Safari in Etosha National Park
Een safari in Etosha is in heel veel opzichten anders dan safari in andere delen van Zuidelijk Afrika. In het winterseizoen is het droog en dan is er weinig water in deze woestijn. De grote en kleine wilde dieren komen dan dagelijks naar de waterplaatsten om te drinken. Een spectaculair gezicht en het is mogelijk om uren bij een waterplaats te blijven staan en te kijken naar de vele wilde dieren.

Waterberg 
Een mooie tussenstop tussen Etosha en Windhoek in dit prachtige natuurgebied. Hier is het mogelijk om te wandelen en op zoek te gaan naar de jachtluipaard.

Vlucht Windhoek – Kaapstad
Wijnproeven in de Kaapse Wijnlanden
Of: walvissen spotten in Hermanus (in het seizoen)

Terugvlucht Kaapstad – Amsterdam

Vervoer naar en in Namibië
Je kunt ook zelf van Kaapstad naar Namibië rijden – dat kost ongeveer anderhalve dag. Houd er alleen wel rekening mee dat je daarna in Namibië ook nog behoorlijk wat kilometers in de auto gaat afleggen. Qua kosten voor een retourticket tussen Kaapstad en Windhoek moet je rekening houden met zo’n R3000-R4000 per retourticket.


Foto: een magische ervaring: met een luchtballon over de Sossusvlei vliegen.

De wegen in Namibië zijn over het algemeen prima, maar verwacht vooral niet heel veel geasfalteerde wegen: daar zijn er in het hele land namelijk maar twee van. De wegen zijn voor elk type auto begaanbaar, maar een 4×4 (jeep) is over het algemeen wel de meest gebruikelijke auto om te huren.

Wat maakt een safari in Etosha National Park zo bijzonder?
Etosha ligt in het noorden van Namibië en betekent letterlijk ‘The Place of Dry Water’. De naam heeft betrekking op de enorme vlakte (4731 km²) die alleen na hevige regenval (tijdelijk) onder water staat. In Etosha heb je grote kans The Big Five te spotten, terwijl het – doordat het park minder bekend is dan bijvoorbeeld het Kruger Park in Zuid-Afrika, iets meer het idee ‘alleen’ te zijn. Daarnaast staat Etosha bekend om het indrukwekkende aantal (350!) verschillende vogelsoorten, wat het park ook een bijzonder geliefde plek voor vogelspotters maakt. Het middelpunt van het park is de Etosha Pan, een vlak zoutmoeras van zo’n 130 km lang en 50 km breed.


Foto: ook in Etosha National Park spot je de Big Five – prachtig!

Wat is zo mooi aan Damaraland?
Damaraland geldt als ideale stop-over tussen Etosha en de Skeleton Coast. Het is wat mij betreft één van de mooiste natuurgebieden van Namibië. De meest bekende trekpleisters van dit prachtige deel van Namibië zijn de Spitzkoppeberg en de Brandberg. Ook ‘The Fountain of Doubt’ in Twijfelfontein (men twijfelde ooit of de bron genoeg water gaf om er van te leven) is een bijzonder geliefde plek onder toeristen – de natuurvlakten van Damaraland maken het een prachtig gebied om te wandelen en hiken. Vooral de rotsschilderingen van de traditionele bushmen en de bizarre rotsformaties zijn zeer de moeite waard.

Hoe mooi is Namibië’s kust – the Skeleton Coast?
De Skeleton Coast is met geen andere kuststrook ter wereld vergelijkbaar. Het park rondom Skeleton Coast – het Skeleton Coast Park – is onderdeel van het Namib Naukluft Park, een droge en uitgestrekte woestijn. Het park dankt de naam aan de talloze skeletten van schepen en mensen die in het gebied liggen, gesneuveld door de grillen van de onstuimige zee.  De opvarenden die de kust konden bereiken dachten gered te zijn – ze hadden immers vaste grond onder de voeten. De schipbreukelingen stierven bijna allemaal van de dorst.

Swakopmund: het meest Duitse dorp van Namibië
Ooit was Namibië een Duitse kolonie. Aan het eind van de 19de eeuw werd het gebied door de Duitse kolonisatoren tot Duits-Zuidwest-Afrika gedoopt. Vandaag de dag zijn de invloeden van deze kolonisatie nog altijd duidelijk zichtbaar – men noemt Swakopmund ook wel ‘Klein Duitsland’. Een groot deel van de bevolking van het kustplaatsje spreekt Duits; de bouwstijl doet Duits aan, en aan Deutsche Kneipen en Bäckereien geen gebrek. Wellicht vindt niet iedereen dit een mooi of bijzonder dorp, maar het feit dat het aan de kust ligt en hier van alles te doen is – skydiven, sandboarden, quadbiken, boottochten over de oceaan en toch even het gevoel weer in een ‘stad’ te zijn – maakt dat het een fijne stop is voor een nachtje. Ook het museum van Swakopmund is een bezoek waard: hier leer je meer over de oorspronkelijke Khoikhoi-bewoners en de geschiedenis van Namibië.

En misschien wel de mooiste must-do in Namibië is…?
Wie foto’s van Namibië kent, ziet de Sossusvlei, Sesriem en Deadvlei voor zich. Dat zijn de uitgestrekte rode zandduinen – tot meer dan 300 meter hoog! – waar het land bekend om staat. Eén van de mooiste dingen die een mens kan doen is tijdens zonsopgang Dune 45 – één van de hoogste zandduinen – beklimmen, en vervolgens weer afrennen. Hallo magisch moment!

Wil je meer informatie over een rondreis in Kaapstad en Namibië, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Bron: dit artikel is geschreven in samenwerking met onze partner Kaapstad Magazine.

Back To Top