Ga naar hoofdinhoud
De Ugly Five: Net zo gaaf als de Big Five

De meeste reizigers bezoeken Zuid-Afrika om (onder andere) de Big Five te spotten. Maar wist je dat er ook een Ugly Five bestaat? Het dierenrijk is beeldschoon, maar er zitten ook wat lelijke eendjes tussen. En die zijn verkozen tot de twijfelachtige titel De Ugly Five. 

Alternatief voor De Big Five

Het idee van de Ugly Five begon eigenlijk als een grap onder de rangers van het Krugerpark: als toeristen tijdens hun safari in Zuid-Afrika niet de hele Big Five spotten, konden ze genoegen nemen met de Ugly Five. Maar welke dieren behoren tot dit lijstje? En zijn ze echt zo lelijk?

De hyena

De hyena staat niet echt bekend om zijn aaibaarheid. Misschien heeft de film The Lion King er ook wel iets mee te maken. Hyena’s zijn echte jagers, ze kunnen kilometers achter hun prooi aan rennen zodat die uitgeput raakt. De vrouwtjes zijn geweldige moeders, ze besteden veel tijd aan het verzorgen van hun welpen. Welpen worden geboren met hun ogen open en met een volle mond tanden. Ze zijn de eerste zes maanden van hun leven volledig afhankelijk van moedermelk.

De Maraboe-ooievaar

Deze ooievaar is een grote vogel met hele lange poten. Hij heeft niet echt een knappe kop: hij is kaal met een paar plukjes haar en heeft een rood roze huid met zwarte vlekken. Ze hangen vaak rond grote kuddes dieren, zodat ze de vluchtende insecten kunnen vangen die door hun beweging worden gestoord.

De gier

Deze roofvogels worden de stofzuigers van de Afrikaanse natuur genoemd. Ze laten andere dieren het zware jachtwerk doen en storten zich na elk feestmaal op de overgebleven restjes. Het is wel nuttig: zo zorgen ze ervoor dat ratten en ander ongedierte geen kans krijgen. Tijdens een safari kun je ze in de lucht zien rondcirkelen boven karkassen.

Het wrattenzwijn

Het wrattenzwijn ken je waarschijnlijk wel uit The Lion King als Pumba. Op verschillende plekken in het gezicht heeft dit dier knobbels en wratten, vandaar ook de naam. Ze slapen in ondergrondse hollen die ze kapen van andere dieren. Het wrattenzwijn is in zijn element als hij lekker in de modder kan rollen. De dieren zijn erg slim en heel sociaal.

Het Wildebeest

Een oude Afrikaanse legende zegt dat toen God de gnoe schiep, hij de lichaamsdelen gebruikte die overbleven van vijf andere soorten: de hoorns van een buffel, de kop van een sprinkhaan, het lichaam van een koe en de staart van een leeuw. En omdat hij nog wat geitenpoten over had, gebruikte hij die ook. Pasgeboren jonkies kunnen al binnen enkele minuten staan en met de groep mee als er gevaar dreigt.

Ga jij naast de Big Five ook de Ugly Five spotten? Wij van Madiba Travel weten precies waar je ze, naast de Big 5, kunt vinden. Neem nu contact met ons op voor een persoonlijk gesprek of een uitgebreide offerte: info@madibatravel.nl

Back To Top