Ga naar hoofdinhoud
De Kaapse Wijnlanden: één van de mooiste wijnregio's ter wereld

Ben je een wijnliefhebber? Dan zit je goed in Zuid-Afrika! De Kaapse Wijnlanden aan de Westkaap vormen één van de mooiste wijnregio’s ter wereld. Wij vertellen je graag over dit prachtige deel van Zuid-Afrika. 

Zuid Afrikaanse wijnen één van de beste ter wereld: een stukje geschiedenis

Jan van Riebeeck, de stichter van de Kaapse kolonie was ten onrechte in de veronderstelling dat wijn een hoog vitamine C gehalte bevat en dat het een goed medicijn zou zijn tegen scheurbuik, waar veel zeelieden aan leden. Hij ging aan de slag met het planten van druivenstokken en binnen zeven jaar werd de eerste wijn geproduceerd. Deze eerste wijnproductie vond plaats nabij de huidige Company’s Garden in Kaapstad. Dit is is één van Zuid-Afrika’s eerste tuinen en is aangelegd door de VOC om onder andere groenten te kweken. De grond was hier echter niet geschikt voor wijnproductie en de wijn zelf smaakte nog niet zoals het hoorde.

Gelukkig arriveerde zo’n twintig jaar later Simon van der Stel die veel kennis had over het verbouwen van wijn. Hij verkende de gronden rondom Kaapstad en concludeerde dat Constantia de ideale grond had. Groot Constantia werd hem als woonplek geschonken. Het werd het eerste wijnhuis in Zuid-Afrika en op het Zuidelijk halfrond.

Inmiddels behoren de Zuid-Afrikaanse wijnen al lange tijd tot de beste ter wereld.

Het levendige Stellenbosch

Op slechts anderhalf uur rijden vanaf Kaapstad begint het schitterende Kaapse Wijnland. Je vindt er valleien vol wijngaarden, omgeven door de bergen van de Westkaap. De bekendste wijnroute ligt rond Stellenbosch, dit is de op één na oudste stad van Zuid Afrika. Er liggen maar liefst 106 wijnkelders rondom de stad, de Stellenbosch Wine Route gaat langs de bekende wijnhuizen zoals Spier Wine Estate. Het is tevens een studentenstad met alle levendigheid, leuke bars en restaurants.

Het indrukwekkende Franschhoek

Het indrukwekkende Franschhoek ligt op ongeveer 75 kilometer van Kaapstad, wat gekenmerkt wordt door de prachtige witte landhuizen in Kaaps-Hollandse stijl. Het dorp heette oorspronkelijk Olifantshoek, omdat er veel olifanten in de vallei voorkwamen.

Dit kleinere stadje bestaat uit één lange hoofdstraat vol goede restaurants en winkels. Vanaf hier loop je zo de wijnlanden in. Maak ook zeker gebruik van de wijntram! Deze brengt je langs de diverse wijnhuizen voor een proeverij. Niemand hoeft dus de Bob te zijn!

Wanneer kun je het beste de Kaapse wijnlanden bezoeken?

In principe kun je het hele jaar door de wijnlanden bezoeken, maar de meest levendige periode is in de zomermaanden, van november tot en met april. De temperaturen liggen overdag tussen de 25 en 30 graden. Zie je jezelf al zitten met een koud glas witte wijn?!

Wil je dat we samen met jou kijken hoe we jouw ideale wijnreis kunnen samenstellen? Neem dan contact met ons op!

Back To Top